Ekonomija

“JEDNOG DANA IZGLEDA KAO DA SE RASPADA, SLEDEĆEG JE SVE U REDU”: Šta se dešava sa svetskom ekonomijom?

Svetska ekonomija u protekle tri godine reagovala je na pandemiju, inflaciju, povećanje kamatnih stopa, strahove od recesija. Na sve ovo reagovao je i Ilon Mask... Na svoj način.

epa10427364 Tesla CEO Elon Musk leaves the Phillip Burton Federal Building and U.S. Courthouse for the fourth day of the trial of Tesla shareholders lawsuit against Musk in San Francisco, California, USA, 24 January 2023. Tesla shareholders against CEO Elon Musk are taking him to court after he tweeted in 2018 that he could take Tesla private at 240 US dollars a share, a statement that caused volatility in the electric car company's stock price. EPA-EFE/GEORGE NIKITIN
Izvor: EPA-EFE/GEORGE NIKITIN

Situacija sa svetskom ekonomijom je toliko zbunjujuća da čak i Ilon Mask, milijarder i vlasnik nekoliko uticajnih tehnoloških kompanija, zvuči kao da mu nije sve jasno.

"Jednog dana izgleda da se svetska ekonomija raspada, sledećeg dana je sve u redu. Ne znam šta se dešava", rekao je izvršni direktor Tesle tokom razgovora sa analitičarima u drugom kvartalu u sredu i dodao da bi on ova vremena nazvao "turbulentnim".

Mask je čak tražio i spiritualnu pomoć da podvuče svoju poentu.

"Nemam kristalnu kuglu za globalnu ekonomiju. Zaista bih cenio ako bih mogao da je pozajmim", rekao je on.

Odeljenje za odnose sa invetsitorima u kompaniji čiji je Mask vlasnik, Tesla, bilo je mnogo sažetije kada je govorilo o ovoj temi, rekavši da "izazovi ovih neizvesnih vremena nisu gotovi".

Tesla je ove godine više puta smanjivala cene svojih električnih vozila kako bi održali korak sa konkurencijom i ekonomijom.

"Kupovina novog automobila je velika odluka za ogromnu većinu ljudi, tako da svaki put kada postoji ekonomska neizvesnost, ljudi generalno staju sa kupovinom novih automobila barem da vide šta će se desiti", rekao je on.

Izvor: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Ne pomaže ni to što je Američka centralna banka (FED) od marta prošle godine u ciklusu povećanja kamatnih stopa zbog čega je kupovina bilo čega, pa tako i automobile, postala mnogo skuplja.

Mask smanjuje cene svojih automobila

Na vest da je Tesla snizila cene svojih električnih automobile, Mask je rekao da je kompanija morala nešto da uradi po pitanju poskupljenja, ali i smanjene prodaje.

Mask je rekao da bi proizvođač električnih vozila mogao ponovo da snizi cene kako bi povećao prodaju u zavisnosti od makro-okruženja.

"Mislim da ima smisla žrtvovati marže u korist proizvodnje više vozila", rekao je on.

Kompanija Tesla je u sredu prijavila rekordan prihod od 24,93 milijarde dolara, nadmašivši 24,47 milijardi dolara koje su analitičari predviđali, prema podacima, piše CNBC. Zarada po akciji iznosila je 91 cent, nadmašivši 82 centa koje su analitičari očekivali.

Cene Teslinih akcija pale su 4,2 odsto na 279,07 dolara po akciji. U sredu su završili 0,7 odsto manje, ali su ove godine porasli za 136 odsto, navodi američki CNBC.

(EURACTIV.rs)