Ekonomija

HRVATSKI TRGOVCI KAŽNJENI ZBOG POSKUPLJENJA: "Zaokružili" cene u evrima nakon ukidanja kune

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Hrvatska vlada kažnjava trgovce koji su podigli cene nakon prelaska sa kune na evro, ali oni poručuju da nije u pitanju želja za profitom, već posledica inflacije.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prošle su skoro tri nedelje od trenutka kada je Hrvatska zvanično prešla na evro, i vlada i trgovci nalaze se u sukobu oko podignutih cena. Kuna je otišla u zaborav 1. januara, uveden je evro, i cene mnogih proizvoda odmah su povećane jer su trgovci, kako piše EURACTIV, "zaokružili" naviše iznose u evrima.

Vlada je nakon samo pet dana reagovala zbog skoka cena i uvela mere protiv ovakvih poskupljenja. Trgovci su upozoreni da će biti novčano kažnjavani, ali i da će im biti povećani porezi ili smanjene subvencije za struju, ukoliko ne vrate cene na prethodne iznose. Ali, udruženja trgovaca odbacila su optužbe vlade i navela da cene nisu podignute da bi se zaradilo na prelasku sa jedne valute na drugu, već zbog sve skupljih sirovih materijala i energije.

Oni tvrde da su cene povećane za 15 do 20 odsto tokom 2022. godine, a da je od 1. januara podignut iznos koji Hrvati moraju da izdvoje samo za mali broj proizvoda. Sledeći potez, navode oni, mora da povuče vlada kako bi se izborila sa inflacijom. Hrvatska je prošle godine prijavila jednu od najviših stopa inflacije u čitavoj Evropskoj uniji, od 10,8 odsto.

Predsednik Hrvatskog udruženja potrošača naveo je da se Hrvati suočavaju sa porastom cena između pet i 20 odsto na dnevnom nivou, u zavisnosti od proizvoda, i cene nazvao "podivljalim".

Dve nedelje nakon uvođenja evra, inspekcija je u 40 odsto analiziranih prodavnica pronašla neopravdano podignute cene i napisala kazne u iznosu od 234.000 evra. Kazne za firme su 26.000 evra, a za preduzetnike do 1,090 evra.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je podizanje cena zasenilo uvođenje evra i dodatno doprinelo inflaciji.

"U pitanju je praksa koja nije fer, i neće biti dozvoljena", rekao je on i naveo da je određeni broj trgovaca spustio cene u poređenju s krajem decembra.

Vlada je, inače, dugo zagovarala uvođenje evra i isticala njegove prednosti. Najavljeno je da će ojačati ekonomiju, poboljšati uslove za investicije i učiniti Hrvatsku otporniju na eksterne faktore. Ali opozicija smatra da vlada nije trebalo da uvede evro u trenutku visoke inflacije i energetske krize izazvane ratom u Ukrajini, kao i da nije učinila dovoljno po pitanju reformi ekonomije.

(EURACTIV.rs)