Ekonomija

ODLUKA O NERADNOJ NEDELJI U HRVATSKOJ PRED SUDOM: Preduzetnici traže da se oceni usklađenost zakona sa Ustavom

Nezvanične najave da bi novo ograničenje rada prodavnica nedeljom u Hrvatskoj moglo da se nađe na oceni ustavnosti počele su da se ostvaruju.

Izvor: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Hrvatska je početkom jula počela da primenjuje novi Zakon o trgovini prema kojem se prodavnicama ograničava rad nedeljom, što je sada postalo predmet zahteva za ocenu ustavnosti.

Kako je za EURACTIV.hr potvrdio Hrvoje Bujas, suosnivač i predsednik udruženja Glas preduzetnika, ovo udruženje će Ustavnom sudu u Hrvatskoj da podnese Predlog za ocenu usklađenosti Zakona o trgovini, u delu koji se odnosi na zabranu rada prodavnica nedeljom i praznicima, sa Ustavom.

Konferencija za novinare na groblju

Zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o trgovini Glas preduzetnika bi Ustavnom sudu trebalo da podnese u petak. Zahtev će ustavnim sudijama, tvrde u udruženju, podneti u saradnji sa advokatskom kancelarijom Doroteje Jurčić.

Glas preduzetnika će, uz to, u petak, pred kioskom za prodaju cveća, održati i konferenciju za novinare. Mesto održavanja konferencije za novinare nije slučajno odabrano.

"Cvećare su među najpogođenijima zabranom rada nedeljom", rekao je Bujas za EURACTIV.hr.

"Više nivoa diskriminacije"

Dodao je da se izmenama Zakona o trgovini ta delatnost dovodi u neravnopravan položaj sa ostalim delatnostima kojima se ne brani rad nedeljom. Uz to, zaposlenima u prodavnicama onemogućuju se primanja koja mogu da ostvare radeći nedeljom, što u drugim delatnostima nije slučaj.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Tu je zapravo više nivoa diskriminacije", dodaje Bujas.

"Novi zakon ograničava rad trgovaca na svega 16 nedelja godišnje, što posebno pogađa male preduzetnike, poput cvećara, suvenirnica, pekara, tobacco shopova i malih prodavnica, koji u proseku ostvaruju trećinu svojih godišnjih prihoda upravo tokom radnih nedelja", objašnjava se u pozivu Glasa preduzetnika za konferenciju za novinare.

Inače, Ustavni sud u Hrvatskoj je već rušio pokušaje ograničavanja rada prodavnica nedeljom 2004. i 2009. godine.

(EURACTIV.rs)