Ekonomija

ITALIJA OTVARA RUDNIKE POSLE 30 GODINA: Cilj smanjenje zavisnosti od Kine po pitanju kritičnih sirovina

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Italija će otvoriti rudnike zatvorene pre 30 godina, kako bi smanjila zavisnost Evrope od Kine.

Izvor: EPA-EFE/Liu Lei

Italija planira da ponovo otvori rudnike koji su zatvoreni pre 30 godina u pokušaju da se izbori sa nedostatkom kritičnih sirovina u Evropskoj uniji, saopštio je italijanski ministar preduzetništva Adolfo Urso. On namerava da ponovo otvori nekoliko rudnika u Italiji do kraja godine.

Sirovine kao što su kobalt, berilijum i grafit su neophodne za širok spektar strateških proizvoda kao što su obnovljiva energija, digitalna energija, svemir i odbrana i zdravlje. Danas Evropa zavisi skoro isključivo od uvoza, posebno iz Kine, koja namiruje 97% njenih potreba. 

"Rizici kojima smo izloženi su očigledni", rekao je Urso tokom saslušanja u Senatskom odboru za industriju, objašnjavajući da će takvi materijali biti sve potrebniji za razvoj i širenje tehnologija koje pomažu u postizanju ciljeva dekarbonizacije u EU. 

Italija ima 16 od 34 kritične sirovine koje EU želi da iskopa, preradi i reciklira, kao što je navedeno u predlogu Evropske komisije koji je predstavljen u martu, međutim, ovi rudnici su zatvoreni pre oko 30 godina.

Onima koji kritikuju odluku o ponovnom otvaranju rudnika, Urso odgovara da danas većina ovih sirovina dolazi iz Kine, gde se prerađuju nakon vađenja u zemljama poput Konga, gde se kobalt vadi "pod pretnjom plaćeničkih mitraljeza". 

"Smatram da oni koji žele da brane životnu sredinu u našoj zemlji, žele i da brane životnu sredinu na globalnom nivou. A oni koji se bore za standard rada kod nas žele i da se standardi rada podignu u drugim zemljama", rekao je Urso.

Reciklaža je korisna da se izbori sa nedostatkom kritičnih sirovina, ali, prema ministru, nije dovoljna za rešavanje problema.

"Cirkularnost materijala i povećana efikasnost mogu u određenoj meri da ublaže očekivano povećanje potražnje, ali ne i da reše problem", pojasnio je Urso. Ovo je tačno iako je Italija "prva u Evropi" po reciklaži i "mogla bi da dostigne 40% potražnje 2040. godine".

Kako bi Italija postala nezavisna i atraktivna u smislu ulaganja, početkom avgusta će biti objavljen dokument kojim će se identifikovati strategija za sektor. Ursov cilj je da se takmiči sa velikim proizvođačima mikroelektronike kao što su Tajvan, Južna Koreja i SAD, i da bi to učinio, on poziva na „ograničenja trgovinske politike".

"Nije moguće da oni koji proizvode te proizvode bez poštovanja istih ekoloških i društvenih standarda, koje mi svakodnevno s pravom namećemo i podižemo u Evropi, onda izvoze te proizvode na evropski kontinent. Moramo da preduzmemo nešto po tom pitanju", pojasnio je ministar.

"Bolje je kobalt kopati u Italiji nego u Kongu (...) i da bi naterao druge da nametnu iste društvene i ekološke standarde", dodao je on, kladeći se na strategiju delovanja koja nije samo italijanska već i pre svega evropska.

Događaj o digitalnoj tehnologiji biće održan u Rimu 30. oktobra, gde će se sastati ministri iz Italije, Francuske i Nemačke kako bi razgovarali o ovom pitanju i primenili zajedničku strategiju.

(EURACTIV.rs)