Ekonomija

EU I NOVI ZELAND POTPISALI AMBICIOZNI TRGOVINSKI SPORAZUM: Cilj je podizanje razmene za preko 30% u narednoj deceniji

Autor Milena Antonijević

Evropska unija i Novi Zeland potpisali su 9. jula sporazum o slobodnoj trgovini. Brisel ocenjuje da ovaj sporazum može da podigne razmenu između njih za 30 odsto za jednu deceniju.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska unija i Novi Zeland potpisali su u nedelju (9. jula) sporazum o slobodnoj trgovini za koji Brisel kaže da može da podigne razmenu između njih za 30 odsto za jednu deceniju.

Sporazum, dogovoren u junu 2022. nakon četiri godine teških pregovora, je „ambiciozan" i „dobro izbalansiran", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Novi Zeland je za nas ključni partner u indo-pacifičkom regionu, a ovaj sporazum o slobodnoj trgovini će nas još više zbližiti", rekao je šef EU iz Brisela.

Premijer Novog Zelanda Kris Hipkins rekao je da će to „generisati značajne nove ekonomske prilike.

„To je od velike koristi za oba partnera", rekao je on.

EU je treći najveći trgovinski partner Novog Zelanda koji uvozi vina, voće i meso na kontinent.

Bilateralna trgovina je prošle godine bila nešto manje od 9 milijardi evra.

Prema Briselu, izvoz EU u zemlje južnog Pacifika mogao bi da poraste za 4,5 milijardi evra godišnje. Investicije bloka na Novom Zelandu mogle bi se progresivno povećati za čak 80%.

Odeljak o održivom razvoju
Sporazum takođe uključuje deo o održivom razvoju, prvi za trgovinski pakt EU.

„Prvi put u trgovinski sporazum uključili smo obaveze u Pariski klimatski sporazum", koji je postavio za cilj ograničavanje globalnog zagrevanja na znatno ispod dva stepena Celzijusa, primetila je fon der Lajen.

„Sa socijalnim i klimatskim obavezama bez presedana, on pokreće pravedan i zeleni rast, istovremeno jačajući ekonomsku sigurnost Evrope", rekla je ona.

Da bi stupio na snagu, sporazum mora da dobije podršku Evropskog parlamenta i da bude ratifikovan na Novom Zelandu, gde je privreda ove godine pala u recesiju.

Prema zajedničkom saopštenju, predviđa se da će sporazum o slobodnoj trgovini stupiti na snagu u prvoj polovini 2024. godine, kada obe strane završe poslednje potrebne pravne korake.

(EURACTIV.rs)