Ekonomija

NEREDI ĆE SKUPO KOŠTATI FRANCUSKU: Šteta milijardu € - zapaljeni automobili, opljačkane prodavnice i bankomati

Troškovi nereda koji se dešavaju u Francuskoj u kojima je opljačkano preko 450 prodavnica i uništeno 300 bankomata procenjuju se na više od milijardu evra, saopštio je najveći sindikat poslodavaca MEDEF.

Izvor: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Tokom prošle nedelje, francuske vlasti suočile su se sa protestima širom zemlje izazvanim ubistvom 17-godišnjaka od strane policije u pariskom predgrađu Nanteru u utorak, 27. juna. Dok su događaji otvorili širu debatu o socioekonomskom statusu predgrađa velikih gradova, troškovi usled štete koje su ovi protesti izazvalai takođe su visoki.

“Prerano je davati bilo kakvu preciznu cifru, ali mi smo već na preko milijardu evra štete“, rekao je francuskim medijima predsednik MEDEF-a Žofroa Ru de Bezje.

Njegove procene odnose se samo na privatni sektor, ne računajući javnu imovinu i preko 5.000 automobila koji su oštećeni i zapaljeni.

Ru de Bezje je dalje upozorio da su neredi već imali opipljiv efekat na turizam, te da se očekuju otkazivanja oko 20 do 25 odsto rezervacija u Parizu, prema pariskom turističkom informativnom desku.

Šteta nije samo direktno materijalna

Prošle nedelje, američka ambasada u Parizu upozorila je da njihovi građani treba da “izbegavaju masovna okupljanja” i da “obaveštavaju prijatelje o tome gde se nalaze”.

Izvor: YouTube/screenshot/ABC News

“Snimci nereda kružili su svetom, dajući narušenu sliku Francuske“, žalio je Ru de Bezje.

Iako ukupan trošak nereda tek treba da bude precizno utvrđen, nadležni organi za saobraćaj u regionu Pariza tvrde da će biti potrebno 20 miliona evra za odštetu za izgorele autobuse i tramvaje.

Ovi događaji su otvorili širu debatu o socioekonomskim uslovima ljudi koji žive sa niskim prihodima i u osiromašenim gradovima u okolini većih gradova u zemlji.

Dok su velike količine javnog novca uložene u renoviranje postojeće infrastrukture koja je bila narušena zbog nemira 2005. godine, nivoi nezaposlenosti su i dalje znatno viši u predgrađima od francuskog proseka, a pristup ekonomskim čvorištima je otežan zbog posrnulog transportnog sistema.

Bez obzira na izazove, došlo je do “apsolutnog i organizovanog nasilja“, rekao je Ru de Bezje za francuske medije, optužujući “destruktivnu manjinu“ protiv “tihe većine“ koja žudi za radom.

Vlada da pomogne

Ru de Bezje je pozvao vladu i osiguravajuća društva da se umešaju i podrže kompanije koje su u problemima. On je posebno upozorio da manje, nezavisne prodavnice možda neće moći da pokriju troškove renoviranja i da će možda morati da se zatvore u potpunosti ako se ne odobri posebna pomoć.

Radi se o “fokusiranoj i prilagođenoj“ ekonomskoj podršci.

Izvor: EPA-EFE/YOAN VALAT

Ministar ekonomije Bruno Le Mer potvrdio je u ponedeljak da će socijalni i fiskalni doprinosi biti privremeno ukinuti za pogođena preduzeća. Dani i sati rada koji su zakonski ograničeni takođe bi se mogli produžiti kako bi se nadoknadio deo gubitka.

Osiguravajuće kuće su se takođe uključile da potvrde da će ubrzati procese nadoknade – očekujući da će isplatiti najmanje 250 miliona evra, a očekuje se da će se broj značajno povećati u narednim danima.

Posle višednevnog nasilja, prvo ograničenog na predgrađa Pariza a zatim proširenog i na druge francuske gradove, situacija je mirnija uz pomoć 45.000 policajaca koji patroliraju od petka uveče.

(EURACTIV.rs)