Ekonomija

SVI DETALJI IZLOŽBE “EKSPO 2027”: Gradi se na 25 hektara, a predviđa se da će doneti milijardu evra Srbiji

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali obišao je lokaciju gde će biti sagrađen novi Nacionalni stadion, objekti za EKSPO izložbu i novi Beogradski sajam.

Izvor: RTS/screenshot

Siniša Mali je sa predstavnicima Grada Beograda, Građevinske direkcije Srbije, te građevinskim kompanijama obišao prostor u Surčinu na kome će se uskoro, kako je rekao, aktivirati najveće gradilište u ovom delu Evrope od oko 150 hektara.

“Ovo postaje najveći projekat, najveći građevinski poduhvat u ovom delu Evrope, mesto na kome će nići novi Nacionalni stadion, novi EKSPO, novi Beogradski sajam i veliki broj stambenih, poslovnih i komercijalnih zgrada“, rekao je Mali, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

On je istakao da će novi stadion zauzeti oko 32 hektara zemljiša, 25 hektara predviđeno za EKSPO prostor, dok će na ostatku zemljišta biti izgrađeni hoteli i stambeni i prateći objekti.

“Ponosan sam što je Beograd domaćin EKSPO izložbe 2027, pobedili smo u utakmici sa Amerikom, Tajlandom, Argentinom, Španijom. Očekujemo više od tri miliona posetilaca samo 2027., uz prihode od preko milijardu evra”, rekao je Mali u Surčinu.

Srbija će biti domaćin za više od 120 zemalja, tvrdi Mali

Kako je istakao, Srbija će biti domaćin za više od 120 zemalja koje će se predstaviti a to je prilika da se razgovara o saradnji, privredi, o novim radnim mestima.

“Veliki nas posao čeka, ali krajem 2026. godine sve mora biti završeno“, poručio je.

On je dodao da izgradnja četiri nove saobraćajnice i nove petlje uposliće građevinsku industriju i kamenolome.

“Ovo je dobra prilika da predstavimo mlade kao i IT industriju i sve što smo postigli u prethodnom periodu. Prostor EKSPO biće novo područje za razvoj sa kompletno novom potrebnom pratećom infrastrukturom”.

Kad će biti održan EKSPO i kako će izgledati?

Podsetimo, specijalizovana izložba "BEOGRAD EKSPO 2027" sa temom "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve biće održana u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Planirani EKSPO kompleks će uključivati sajamske hale, paviljone, smeštajne kapacitete i komercijalne objekte i biće uspešno povezan sa centrom grada i aerodromom, imajući u vidu projekte metroa i obilaznice oko Beograda, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako ostiču, kompleks će uključivati i veliko šetalište sa kafićima, restoranima i instalacijama, s ciljem da postane značajan balkanski sajamski prostor. Planirana je širina šetališta od 40 metara i ono se širi do 60 metara kako bi kreiralo centralni trg ispred glavne ulazne zgrade. Planirano je da šetalište bude uređeno zelenilom, da kroz njega protiče vodeni kanal.

Objekti će biti energetski efikasni i održivi, s namerom da se koriste i nakon završetka izložbe, navodi se.

Obilasku lokacije prisustvovali su v.d. direktora Građevinske direkcije Srbije Boris Bjelica, glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić i predstavnici srpskih i kineskih građevinskih kompanija.

(EURACTIV.rs)