Ekonomija

BRITANSKA KRALJEVSKA PORODICA PRETERALA SA POTROŠNJOM: Inflacija pogodila i njihov džep

Rastuća inflacija pogodila je finansije britanske kraljevske porodice, uvećavajući im troškove, saopštila je Bakingemska palata.

Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

U isto vreme, Bakingemska palata otkrila je da je kralj Čarls naređivao tokom hladnijih meseci da se gasi grejanje u kraljevskim domovima kako bi se smanjila emisija gasova.

U godišnjem izveštaju koji detaljno opisuje potrošnju i prihode kraljevske porodice koje finansiraju poreski obveznici, navodi se da je monarh rekao da bi termostati trebalo da budu smanjeni na 19 stepeni Celzijusa da bi se smanjile emisije gasova staklene bašte, u skladu sa njegovom ekološkom kampanjom.

“Neću morati da vas podsećam da se ovaj izveštajni period odnosi na godinu u kojoj su inflatorni pritisci doveli do značajnog povećanja cena mnogih roba i usluga za sve organizacije, posebno u pogledu cene goriva i energetika“, rekao je Majkl Stivens, kraljevski blagajnik.

Prošla godina bila najprometnija

Prošla godina je bila jedna od najprometnijih za kraljevsku porodicu u generacijama, sa proslavama rođendana kraljice Elizabete na prestolu prošlog juna, nakon čega je usledila njena smrt u septembru i krunisanje kralja Čarlsa u maju.

U izveštaju se navodi da su članovi kraljevske porodice potrošili 2 miliona dolara na kraljičinu sahranu i povezane događaje. Britanska vlada je u maju saopštila da je to koštalo ukupno oko 200 miliona dolara, što uključuje troškove policije i bezbednosti.

“Verovalo se da je samu sahranu uživo pratio najveći broj publike u istoriji televizije“, rekao je Stivens, čija je zvanična titula “Čuvar tajne torbice”.

Kraljevska potrošnja porasla je za 5 odsto na 135 miliona dolara, pri čemu su troškovi osoblja značajno porasli, dok je suvereni grant - zasnovan na višku prihoda od kraljevskog imanja, portfelja imovine koji pripada monarhiji, ostao na 108 miliona dolara, a dodatni prihod je blago opao na 11 miliona.

Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Zemlju koštali mnogo više od onoga što se navodi u izveštaju

Za vreme dok se u kraljevskoj porodici govori o potrošnji i inflaciji, Stivens ističe i da je kralj Čarls naredio da se isključe termostati, navodno zbog emisije gasova, ali postoji mogućnost da će ovo smanjiti potrošnju kraljevske porodice za koju u Velikoj Britaniji navode da je zemlju koštala mnogo više od onoga što se u izveštaju navodi.

Kritičari porodice rekli su da je Čarlsov sin i naslednik princ Vilijam, koji je dobio 7,5 miliona dolara od svog nasleđenog imanja Vojvodstva Kornvol, trebalo da objavi sve detalje svog godišnjeg računa.

"Kraljevski članovi dugo su skrivali svoju pravu cenu, za koju smo procenili da iznosi najmanje 345 miliona funti, što je oko pola milijardi dolara. To je dovoljno da država plati 13.000 novih medicinskih sestara ili nastavnika", rekao je Grejem Smit, izvršni direktor predizborne grupe Republika.

Stivens je takođe otkrio da su Čarlsov mlađi sin, princ Hari i njegova supruga Megan, napustili svoju kuću Frogmor koliba na imanju zamka Vindzor i da su vratili novac koji daju poreski obveznici na imanju, "ostavivši Kruni znatno uvećanu imovinu".

Stivens je odbio da komentariše korišćenje Kraljevske lože od strane princa Endrua, imanja u okviru Vindzora, za koje su novine pisale da bi kralj želeo da ga njegov mlađi brat napusti.

(EURACTIV.rs)