Ekonomija

BUGARSKA HOĆE EVRO KAO PARALELNU VALUTU: Počeli pregovori sa Evropskom komisijom

Autor Aleksandra Vrbica

Nova bugarska vlada započela je pregovore sa Evropskom komisijom o uvođenju evra kao paralelne valute bugarskom levu već 2024. godine, saopštio je u sredu ministar finansija Asen Vasilev.

Izvor: EPA-EFE/Arshad Arbab

Bugarska je promenila svoj prvobitni cilj da se pridruži evrozoni 1. januara 2024. na 1. januar 2025. pošto su visoka inflacija tokom prethodnog saziva parlamenta i nedostatak političke volje blokirali proces. Međutim, referendum o odlaganju usvajanja do 2043. godine, koji je raspisala radikalna proruska stranka Vazraždane, može postati prepreka.

Novu vladu u Sofiji podržavaju proevropske antikorupcijske stranke Nastavljamo promene i Demokratska Bugarska, kao i stranka GERB dugogodišnjeg bivšeg premijera Bojka Borisova, koja takođe lobira za evro.

Ako Evropska komisija i Evropska centralna banka daju dozvolu, Bugarska će moći da dozvoli svojim građanima da biraju da li će trgovati evrima ili levima. Takav mehanizam već sprovode Crna Gora i Kosovo, koje koriste evro, a da nisu članice EU i evrozone.

„Znate da u Bugarskoj trenutno kompanije mogu da obavljaju transakcije u evrima. Ali pojedinci nemaju pravo da obavljaju transakcije u evrima, niti mi imamo pravo da primamo plate u evrima“, rekao je ministar finansija Asen Vasilev, a prenosi Mediapool.bg.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

„Znamo da postoje zemlje kao što je Crna Gora, koja zapravo dozvoljava da se te transakcije sprovode po principu dobrovoljnosti. Ako dva građanina žele i mogu da obavljaju transakcije u evrima, trebalo bi im dozvoliti da to rade, a da ih država ne ograničava. Trenutno se transakcije između građana i konačna prodaja u evrima obavljaju samo u levima“, dodao je on.

Bugarska vlada pregovara oko dozvole da se maloprodajne cene robe u zemlji prikažu u obe valute i da kupac odluči kako će platiti. To znači da će Bugarska ući u evrozonu i pre nego što se to desi administrativno, ali bez mogućnosti glasanja tokom donošenja odluka Evropske centralne banke.

Partija Nastavljamo promene, najveća partija u vladi, vidi ulazak Bugarske u bezvizni šengenski prostor i evrozonu kao političko osiguranje za ograničavanje mogućih štetnih posledica po zemlju ako proruske stranke uspeju da preuzmu vlast.

Trenutno, bugarska preduzeća gube 750 miliona evra godišnje u naknadama za konverziju valuta i transfer bankama u evrozoni – što je suma koja za Bugarsku iznosi značajnih 0,4% BDP-a.

(EURACTIV.rs)