Ekonomija

“SRBIJA POSTIGLA IMPRESIVNE EKONOMSKE REZULTATE UPRKOS ŠOKOVIMA”: MMF potvrdio prvu reviziju aranžmana sa Srbijom

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doneo je odluku o uspešnom završetku prvog razmatranja rezultata ekonomskog programa Republike Srbije, koji je podržan stendbaj aranžmanom.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prilikom donošenja odluke konstatovano je da Republika Srbija uspešno sprovodi dogovoreni ekonomski program, saopštila je Narodna Banka Srbije.

Kako su dodali, svi kriterijumi na osnovu kojih se prate rezultati programa su ispunjeni. Ostvareni platnobilansni i fiskalni rezultati bolji su od očekivanih, a sprovođenje plana strukturnih reformi dobro napreduje.

“Odluka Odbora direktora MMF-a potvrđuje da se u Srbiji sprovodi adekvatna ekonomska politika, što očekuju i u narednom periodu. I u vremenu globalne nesigurnosti, Srbija se dokazala kao zemlja koja je svojim građanima i privredi obezbedila ono što im je u takvim okolnostima najpotrebnije – stabilnost”, ocenjuje guvernerka Jorgovanka Tabaković.

MMF je ocenio da je Srbija tokom poslednje decenije, uprkos spoljnim šokovima, postigla impresivne ekonomske rezultate koji odražavaju njenu snažnu ekonomsku politiku.

Šta je Srbija sve postigla, po MMF-u?

Takva politika je, navodi se, podržavala snažan rast, nisku inflaciju i smanjenje javnog duga. Kao rezultat toga, prihodi su povećani, zaposlenost je povećana, a životni standard je popravljen. Devizne rezerve su znatno veće, a priliv stranih direktnih investicija beleži rekordne nivoe, stoji u saopštenju NBS.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

NBS je prenela i da je MMF istakao i da srednjoročni izgledi Srbije ostaju povoljni i da u srednjem roku očekuju vraćanje na putanju rasta bruto društvenog proizvoda od četri odsto.

U saopštenju piše i da MMF očekuje i inflaciju u granicama cilja NBS, održivu eksternu poziciju zemlje i snažne javne finansije.

U izveštaju, MMF konstatuje i da je, uprkos velikim turbulencijama na svetskom tržištu očuvana i relativna stabilnost deviznog kursa dinara, dok devizne rezerve beleže rekordne nivoe, dodala je NBS.

Kako se navodi u zaključku, reforma energetskog sektora ostaje ključni zadatak za Srbiju, sudeći po izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda.

(EURACTIV.rs)

Tagovi