Ekonomija

TURSKA U JEDNOM DANU UDVOSTRUČILA REFERENTNU KAMATNU STOPU: Potpuni ekonomski zaokret

Centralna banka Turske podigla je referentnu kamatnu stopu sa 8,5 na 15 odsto, signalizirajući zaokret ka konvencionalnijim ekonomskim politikama za suočavanje sa visokom inflacijom.

Izvor: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Banka je saopštila da će doći do daljeg postepenog monetarnog zaoštravanja dok se slika inflacije u zemlji ne popravi.

Ogromno povećanje stope od 650 baznih poena je prvo u zemlji od marta 2021, ali je svakako bilo ispod očekivanja analitičara da će se povećati za 1.150 baznih poena na 20 odsto.

“Komitet je odlučio da započne proces monetarnog pooštravanja kako bi se što pre uspostavio kurs dezinflacije, kako bi se usidrila inflaciona očekivanja i kontrolisalo pogoršanje ponašanja cena“, navodi centralna banka, koju predvodi novoimenovani guverner Hafize Gaje Erkan.

Međutim, neki analitičari kritikovali su potez centralne banke da ne ide dovoljno daleko.

“Jao – razočaravajuće. Nije dovoljno“, napisao je Timoti Eš, strateg za tržišta u razvoju u BlueBay Asset Management.

Novi finansijski zvaničnici – nova kamatna stopa

Ovo povećanje dolazi nakon što je Erdogan imenovao dva zvaničnika međunarodno ugledna na čelo banke i ministarstva finansija.

Povećanje kamatnih stopa mogao bi da bude pokazatelj da se zemlja udaljava od Erdoganovog uverenja da se smanjenjem kamatnih stopa bori protiv inflacije.

Podsetimo, Turska je konstantno snižavala svoju referentnu stopu sa 19 odsto krajem 2021. na 8,5 odsto u martu kako je inflacija porasla, premašivši 80 odsto krajem 2022. i smanjivši se na nešto manje od 40 odsto u maju.

Snižavanje kamatnih stopa bila je politika turskog predsednika Erdogana, koji je sebe proglašavao “neprijateljem” kamatnih stopa.

Rezultat je bila kriza troškova života za Turke jer je valuta zemlje, lira, naglo pala. Izgubila je oko 80 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar u poslednjih pet godina, a Turska se našla na nesigurno niskim deviznim rezervama jer je prodala milijarde dolara u stranoj valuti da bi podstakla liru.

(EURACTIV.rs)