Ekonomija

SRPSKA PRIVREDA U 2022. GODINI: Pozitivni rezultati uprkos nestabilnosti

Izvor Promo

I pored brojnih izazova sa kojima se suočavala tokom 2022. godine, srpska privreda ostvarila je pozitivan neto rezultat u iznosu od 864,2 milijarde dinara, koji je za 26,3% veći od prošlogodišnjeg.

Izvor: apr.gov.rs/printscreen

Pojačani rizici na globalnom tržištu uslovljeni geopolitičkim tenzijama, te intenziviranjem energetske krize i snažnim inflatornim pritiscima u velikoj meri su opredelili domaća privredna kretanja. Ukupna ekonomska aktivnost u Republici Srbiji tokom 2022. godine beleži usporen rast u odnosu na prethodnu godinu ‒ bruto domaći proizvod je povećan za 2,3%, a industrijska proizvodnja je rasla po stopi od 1,7%. Uprkos nepovoljnim kretanjima iz okruženja nastavljen je rast investicione i kreditne aktivnosti, kao i spoljno-trgovinske razmene. Devizni kurs je ostao relativno stabilan, a inflacija je porasla (15,1%).

U Republici Srbiji je na kraju 2022. godine poslovalo ukupno 135.490 privrednih društava, od čega je njih 112.070 dostavilo redovan godišnji finansijski izveštaj. Preliminarnom zbirnom obradom podataka iz tih izveštaja, koji su uneti u bazu za statističke potrebe u skladu s propisima, obuhvaćeno je 108.856 društava i na osnovu njih su dati osnovni nalazi o uspešnosti poslovanja privrede. Trendovi su sagledani u odnosu na podatke za 109.630 društava, čiji su redovni godišnji finansijski izveštaji javno objavljeni na internet stranici Agencije kao potpuni i računski tačni, a koji su obuhvaćeni konačnom zbirnom obradom.
Tendencija povećanja zaposlenosti, koja je bila prisutna prethodnih godina, je nastavljena i pored pojačane nestabilnosti u poslovnom ambijentu. Privredna društva su povećala broj zaposlenih za 5.375 u odnosu na 2021. godinu i zapošljavala su ukupno 1.281.412 radnika.
Tokom 2022. godine ukupan obim poslovne aktivnosti na nivou privrede je porastao. Ukupni prihodi privrednih društava su realizovani u visini od 17.772.856 miliona dinara i veći su za 19,2% od prošlogodišnjih, dok su ukupni rashodi iskazani u iznosu od 16.721.985 miliona dinara, uvećani za 18,8%.

Ovo su prvi sveobuhvatni podaci o poslovanju pravnih lica i preduzetnika koje je danas objavila Agencija za privredne registre u okviru analize „Osnovni nalazi o poslovanju pravnih lica i preduzetnika u 2022. godini” koja prati objavljivanje publikacije „Godišnji bilten finansijskih izveštaja za 2022. godinu” sa preliminarnim zbirno obrađenim podacima iz redovnih godišnjih finansijskih i statističkih izveštaja za 159.867 pravnih lica i 113.643 preduzetnika, koji su u skladu s propisima uneti u bazu za statističke potrebe.

„Godišnji bilten finansijskih izveštaja za 2022. godinu” je osmo dvojezično izdanje ove publikacije (na srpskom i engleskom jeziku) koju objavljuje Agencija. Sadrži zbirne podatke o finansijskom položaju i uspešnosti poslovanja pravnih lica i preduzetnika u Republici Srbiji za poslednje dve godine. Preliminarni zbirni podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja iz baze za statističke potrebe zbirno su obrađeni prema vrsti, veličini, pravnoj formi tj. obliku organizovanja, pretežnoj delatnosti i teritorijalnoj pripadnosti pravnog lica ili preduzetnika, kao i prema drugim kriterijumima značajnim za sagledavanje ukupnih privrednih kretanja u zemlji. Pristup javnosti ovoj publikaciji omogućava bolje razumevanje privrednih kretanja u zemlji, a svakako doprinosi boljem razumevanju finansijskog izveštavanja, što i jeste osnovni cilj Agencije za privredne registre.

Godišnji bilten finansijskih izveštaja za 2022. godinu objavljen je na internet stranici www.apr.gov.rs u odeljku Registri/ Finansijski izveštaji/ Publikacije/ Godišnji bilten finansijskih izveštaja za 2022. godinu, gde je objavljena i informacija „Osnovni nalazi o poslovanju pravnih lica i preduzetnika u 2022. godini”.

Tagovi

APR