Ekonomija

POSLEDICE KOLAPSA BANKE SILICIJUMSKE DOLINE: Grupa prodaje odeljenje koje nije bilo uključeno u bankrot

Finansijska grupa Banka Silicijumska dolina sklopila je sporazum o prodaji svog odeljenja za investiciono bankarstvo, SVB Securities.

Izvor: EPA-EFE/CJ Gunther

Podsetimo, SVB Securities nije bila uključena u bankrot Banke u Silicijumskoj dolini koji je u martu uzdrmao finansijsko tržište.

Ovo odeljenje biće prodato grupi koju vodi Džef Lirink i koju podržavaju fondovi kojima upravlja The Baupost Group (hedž fond).

Grupa ponuđača na čelu sa Lirinkom, koji je inače i izvršni direktor SVB Securities, kupiće ogranak Banke SIlikonske doline koji se tiče investicionog bankarstva uz pomoć kombinacije gotovine, otplata menica među kompanijama i instrumenta kapitala od 5 odsto, saopštila je kompanija.

Za koliko je prodato popularno odeljenje?

Iznos ugovora o otkupu nije preciziran, ali se u saopštenju navodi da je “uz snažnu finansijsku podršku Baupost grupe, firma na izuzetnom mestu kako bi nastavila da gradi svoju lidersku poziciju u investicionom bankarstvu u zdravstvu“.

“Upravni tim i ja smo uzbuđeni što se vraćamo našem nasleđu posedovanja i vođenja vrhunske investicione banke u zdravstvu i ponovnog pokretanja poslovanja pod brendom Leerink Partners od poverenja“, rekao je Džef Lirink.

MoffettNathanson LLC, kompanija za istraživanje kapitala, nije uključena u transakciju, rekao je propali zajmodavac, dodajući da će oni ostati deo kompanije.

Do dogovora je došlo nakon što je Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) preuzela banku Silicijumske doline u martu nakon što su deponenti požurili da izvuku svoj novac nakon kolapsa banke koji je zbrisao više od polovine tržišne vrednosti nekoliko američkih regionalnih banaka i pokrenuo najgoru bankarsku krizu od 2008.

Rival koji je kupio SVB

Banka First Citizens kupila je sve kredite i depozite propale banke u martu, ostavljajući oko 90 milijardi dolara u hartiji od vrednosti FDIC-u na prodaju.

Banka nastavlja da procenjuje strateške alternative za svoju diviziju, SVB Capital, i drugu imovinu i investicione kompanije, navodi se u saopštenju.

Kolaps SVB-a u martu odjeknuo je širom sveta, ali ne samo kao vest. Kao domino efekat delovao je ovaj kolaps na još nekoliko velikih banaka u svetu, poput švajcarske KrediSvis.

Kolaps Banke Silicijumske doline propraćen propašću druge američke banke Signature Bank, a propast ove dve banke bila je najveća u SAD od finansijske krize 2008.

(EURACTIV.rs)