Ekonomija

NI ŠVAJCARSKA VIŠE NIJE PORESKI RAJ: Multinacionalne kompanije će ubuduće plaćati veći porez

Švajcarski birači glasali su za uvođenje globalnog minimalnog poreza za multinacionalne kompanije i zakona o klimi koji ima za cilj da smanji upotrebu fosilnih goriva i dostigne nultu emisiju do 2050.

Izvor: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

U Švajcarskoj je juče održan referendum, a prema prvim projekcijama, stanovnici ove zemlje odlučili su da podrže povećanje poreza na poslovanje za velike kompanije, ali i zakon o klimi.

Rezultati su pokazali da je 79 odsto onih koji su glasali na nacionalnom referendumu u nedelju podržalo povećanje poreza na poslovanje u zemlji na 15 odsto globalne minimalne stope sa trenutnog prosečnog minimuma od 11 odsto. Više od pola izašlih birača, 59 odsto njih, podržalo je zakon o klimi.

Švajcarska se 2021. pridružila skoro 140 zemalja koje su potpisale sporazum Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o određivanju minimalne poreske stope za velike kompanije, što je potez koji ima za cilj ograničavanje prakse prebacivanja profita u zemlje sa niskim porezom.

Dodatnih 2,80 milijardi dolara

Čak i sa povećanjem, Švajcarska će i dalje imati jedan od najnižih nivoa poreza na dobit preduzeća u svetu, a predlog, za koji se procenjuje da će doneti 2,5 milijardi švajcarskih franaka (2,80 milijardi dolara) godišnje dodatnog prihoda, podržale su poslovne grupe, većina političkih stranaka i šira javnost.

Zakon o klimi, koji je vraćen u izmenjenom obliku nakon što je odbijen 2021. godine kao preskup izazvao brojne debate.

Zagovornici zakona kažu da je ovaj zakon minimum koji Švajcarska treba da uradi da bi dokazala svoju posvećenost borbi protiv klimatskih promena, dok protivnici desničarske Narodne partije kažu da će to ugroziti energetsku bezbednost.

Na referendumu koji je održan juče, glasači su takođe odobrili da se prošire neke odredbe vanrednog zakona o COVID-19 u zemlji, koje se zahtevaju prema švajcarskom sistemu direktne demokratije, gde se zakonodavstvo stavlja na javno glasanje.

Oko 2.000 stranih kompanija radi u Švajcarskoj

Švajcarska je, inače, dom kancelarija i sedišta oko 2.000 stranih kompanija, uključujući Google, kao i 200 švajcarskih multinacionalnih kompanija, kao što je Nestle. Iako bi svi bili pogođeni, poslovne grupe su pozdravile veći stepen sigurnosti koji bi novi porez doneo, čak i ako bi Švajcarska izgubila na svojoj privlačnosti zbog niskih poreza.

"Nijedna druga zemlja neće imati niže poreze. Želimo da dodatni poreski prihodi ostanu u zemlji i da se koriste za poboljšanje njene atraktivnosti za preduzeća", rekao je Kristijan Frej, iz Ekonomiesuise, lobističke grupe.

(EURACTIV.rs)