Ekonomija

ECB OPET PODIGLA KAMATNU STOPU: Sada je na višem nivou od perioda velike svetske krize

Evropska centralna banka (ECB) je podigla referentnu kamatnu stopu osmi put zaredom, i time je dovela na najviši nivo u poslednje 22 godine.

Izvor: EPA-EFE/RONALD WITTEK

ECB nastavlja da se bori protv uporne inflacije tako što je kamatnu stopu podigla za 25 baznih poena na nivo od 3,5 odsto, najviši još od 2001. godine.

Ovo znači da su kamatne stope sada veće nego što su bile u vreme svetske ekonomske krize 2008.

"Referentne kamatne stope ECB biće dovedene na nivoe koji su dovoljno restriktivni da bi se postigao blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od 2 odsto i održaće se na tim nivoima onoliko dugo koliko je potrebno", rekla je predsednica ECB Kristin Lagard nakon donešene odluke o novom povećanju.

Centralna banka za 20 zemalja koje dele evro takođe je saopštila da očekuje da će inflacija ostati iznad ciljanih 2 odsto do 2025. godine i još jednom nagovestila još povećanja stopa u narednim mesecima.

Lagardova je ovim povodom izjavila da povećanje plata i kompanije koje podižu cene da bi povećale svoj profit postaju sve važniji pokretač inflacije.

"Inflacija se smanjuje, ali se predviđa da će biti previsoka, predugo", rekla je ona.

Ne razmišlja se o pauziranju

Najnovije povećanje ECB-a usledilo je nakon prve pauze u porastu američke stope u sredu za više od godinu dana. Ovo je bio signal investitorima širom sveta da se trenutni ciklus pooštravanja u razvijenim ekonomijama bliži kraju, čak i ako je malo pooštravanje u SAD još uvek moguće, piše Rojters.

Inflacija u evrozoni se usporava već mesecima zahvaljujući nižim cenama energetika i najvećem porastu stopa u 25-godišnjoj istoriji ECB-a, ali ostaje neprihvatljivo visoka za ECB.

"Izuzev materijalne promene naše osnovne vrednosti, vrlo je verovatno da ćemo nastaviti da povećavamo stope u julu. Ne razmišljamo o pauziranju, kao što vidite“, rekla je Lagardova.

(EURACTIV.rs)