Ekonomija

POJEFTINIO HLEB “SAVA”: Pekari će sniziti i cene ostalih peciva, što može dodatno da uspori inflaciju

Autor Milena Antonijević

Prema Uredbi Vlade Srbije, od danas hleb “Sava” jeftiniji za tri dinara. Iz Unije pekara najavljuju da će sniziti cene i drugih pekarskih proizvoda, i to više od 10 odsto.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ovu najavu pravdaju podacima da su pojeftinile su sirovine - kvasac, pšenica i gorivo. Osim toga, država je za pomoć pekarskoj industriji namenila 3,2 miliona evra.

Očekuje se da niže cene hleba utiču i na usporavanje inflacije.

"Kao posledica toga što su pojeftinili brašno i gorivo, pekari će snižavati i specijalne vrste hleba, možda i neke pekarske proizvode. Očekujemo da taj procenat skupljih vrsta hleba možda bude nekih 10 do 15 posto, otprilike 12 posto jeftinije. Pekari su već poveli akciju, međutim, ugovori sa trgovinskim lancima obavezuju da za ostale pekarske proizvode rok za promenu cena bude trideset dana tako da ćemo do kraja juna dobiti jeftinije cene", rekao je Zoran Pralica iz Unije pekara Srbije, prenosi RTS.

Izvor: EPA-EFE/YOAN VALAT

S druge strane, ratari su zabrinuti. U žetvu pšenice ulaze sa zalihama iz prethodne sezone i rekordno niskom cenom.

"To su nama uvezene stvari sa kojima se svaka država bori, pa i mi. Kreće se 20 dinara i nešto niže. Ono što je veći problem od same cene je što nema tražnje, znači potpuno je stala trgovina pšenicom i to je ono o čemu smo mi razgovarali. Tražimo modele kako da zapravo premostimo ovaj period, dok ne vidimo kako će se tržište odvijati", izjavila je Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede.

Država računa da bi niža cena hleba mogla da utiče na smanjenje inflacije s obzirom na to da se dnevno proda do 2.200.000 hleba "Sava". Postavlja se pitanje,međutim, šta će biti sa cenom mesa.

U jednoj od najvećih kompanija mesne industrije Matijević agraru, kažu da su cene dostigle maksimum i da više neće rasti, ali neće ni padati, osim ako država ne donese odluku o novom ograničenju cene osnovnih životnih namirnica.

" Država treba da vidi koliko nam treba mesa i mleka. Priče o slobodnoj trgovini su prevaziđene jer vidimo da u vreme krize svako štiti svoj interes", navodi Zorana Matijević, direktor "Matijević agrara".

Očekuje se da nće na pojeftinjenje hrane uticati i nedavna povećanja subvencija poljoprivrednicima.

(EURACTIV.rs)