Ekonomija

MEĐU TOP 100 KOMPANIJA U SVETU, SVE VIŠE EVROPSKIH: Iz kojih zemalja su najjače firme?

Autor Milena Antonijević

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih kompanija u svetu u poslednjih godinu dana se smanjila za 11 odsto, a najveći gubitnici su korporacije iz SAD-a i Kine, dok su evropske kompanije ojačale, pokazuje istraživanje PwC-a

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Reč je o prvom smanjenju tržišne vrednosti najvećih globalnih kompanija od 2016. godine kao i najvećem smanjenju još od 2009. godine, kada je svet tresla finansijska kriza.

Najviše stradale američke kompanije

Prema podacima analitičara PwC-a, tržišna kapitalizacija, odnosno tržišna vrednost kompanija izlistanih na berzama, krajem marta ove godine iznosila je 30,87 biliona dolara. Krajem marta prošle godine iznosila je 34,71 biliona dolara, što znači da se vrednost vodećih svetskih kompanija u periodu od 1. aprila 2022. do 31. marta 2023. godine značajno smanjila.

Više je razloga za to, a u PwC-u kao najznačajnije navode izazovno makroekonomsko okruženje sa stalnim zaoštravanjem monetarne politike, zatim visoku inflaciju i neizvesnost u američkom i evropskom bankovnom sektoru.

Najgore su prošle američke kompanije koje su u periodu od 1. aprila prošle do 31. marta ove godine na vrednosti izgubile 2,9 biliona dolara ili 12 odsto u odnosu na isti period godinu ranije.

Uprkos tome, američki korporativni sektor je zadržao dominaciju na svetskoj top 100 listi kompanija, među kojima su čak 64 kompanije iz SAD-a.

Prve dve najveće kompanije u svetu po tržišnoj kapitalizaciji dolaze iz SAD-a. Reč je o Appleu, čija je tržišna kapitalizacija krajem marta ove godine iznosila 2,61 biliona dolara, i Microsoftu, s tržišnom kapitalizacijom od 2,15 biliona dolara.

(EURACTIV.rs)