Ekonomija

EURACTIV INTERVJU – IZRAELSKI AMBASADOR JAHEL VILAN: PRIORITETI NAŠE SARADNJE SU OBNOVLJIVA ENERGIJA I SAJBER SIGURNOST

Izvor Promo

Prioriteti srpsko-izraelske saradnje su obnovljiva energija i sajber sigurnost

Izvor: Goran Zlatković

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan za Euractiv Specijal govorio je o odnosima Srbije i Izraela, ekonomskoj saradnji i sporazumima, saradnji u oblasti zelene energije, kao i o obeležavanju 75. godišnjice izraelske nezavisnosti.

Direktna avio-linija kompanije “Air Serbia” koja će povezati Beograd i Tel Aviv ponovo je uspostavljena početkom aprila. Koliko će, kome i zbog čega najviše značiti ova linija?

Da, nakon tri godine pauze zbog pandemije, “Air Serbia” je ponovo uspostavila let za Tel Aviv na jedan od najvećih jevrejskih praznika – Pashu. Ambasada i ta kompanija zajedničkim koktelom su obeležile ovaj važan korak, koji će približiti dve zemlje i na poslovnom i turističkom planu. Ova ruta će svakako dobro poslužiti izraelskim poslovnim ljudima koji rade u Srbiji, kao i srpskim poslovnim ljudima i turistima iz obe zemlje. “Air Serbia” ima za cilj da privuče Izraelce koji putuju u Severnu Ameriku da koriste Beograd kao svoje evropsko čvorište. Nadamo se da ćemo se vratiti na broj izraelskih turista koji su posetili Srbiju pre pandemije. Tokom 2017. godine, koja je bila rekordna, 40.000 izraelskih turista je posetilo vašu zemlju.

Za prvih osam meseci 2022. godine izvoz Srbije u Izrael porastao je za 45%. Koji su najvažniji sporazumi koji su potpisani između Srbije i Izraela i šta nam možete reći o ekonomskoj saradnji dveju zemalja i koristima po obe?

Vrednost naše bilateralne robne razmena je bila oko 113 miliona dolara u 2022. godini, što predstavlja povećanje od pet odsto u odnosu na godinu ranije. Imajući u vidu da naše dve zemlje nemaju preferencijalni trgovinski sporazum, činjenica da bilateralna trgovina svake godine organski raste je pozitivan signal. Otvaranje predstavništva Privredne komore Srbije u Jerusalimu definitivno je doprinelo rastu srpskog izvoza u Izrael u odnosu na godinu pre otvaranja, a samim tim i povećanju ukupne bilateralne trgovine. Srbija tradicionalno najviše izvozi gume, cigarete i delove turbo-motora u Izrael, s tim da je ovaj potonji proizvod rezultat investicije izraelske firme “Bet Shemesh Engines”. Osim toga, tu su i izvozni proizvodi kao sveže i smrznuto voće, konditorski proizvodi i hrana za kućne ljubimce koji su našli svoje mesto na izraelskom tržištu. S druge strane, Srbija iz Izraela uglavnom uvozi herbicide, fungicide, medicinske instrumente i digitalne aparate. Poslednjih godina na srpskom tržištu su prisutni i neki izraelski poljoprivredni artikli kao što su avokado i urme. Sigurno je da robna razmena još više može da raste. Postoji inicijativa da imamo neku vrstu derivata sporazuma o slobodnoj trgovini, čija je opravdanost upitna s obzirom na to da će Srbija ući u EU i tako će dve zemlje automatski imati koristi od slobodne trgovine.

Izvor: Goran Zlatković

Između ostalog, Srbija i Izrael su uspostavili saradnju i u oblasti zelene energije. Šta je do sada urađeno na ovom polju?

Srbija i Izrael su još u februaru 2022. potpisali memorandum o razumevanju vezan za saradnju u oblasti zelene energije. Od tada beležimo povećano interesovanje izraelskih investitora za obnovljive izvore energije u Srbiji, i to pretežno solarne. Ponosni smo na rezultate i doprinos kompanije “Engliht Energy”, koja, preko svog partnera “New Energy Solutionsa”, upravlja vetroelektranom “Kovačica” i gradi vetroelektranu “Pupin”.

Srbija je znatno prilagodila svoje zakone onim iz oblasti obnovljivih izvora energije, te postavila ambiciozne ciljeve u energetskom miksu, koji privlači naše investitore. Nadamo se da će se njihove namere ostvariti u bliskoj budućnosti.

Šta nam možete reći o početku rada zajedničkog komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju?

Osnivanje zajedničkog komiteta je dogovoreno tokom istorijske posete predsednika Rivlina Srbiji 2018. godine. Nažalost, zbog izbora prvo u Izraelu, zatim u Srbiji i onda ponovo u Izraelu, vratili smo se na početnu tačku, odnosno čekamo imenovanje predsedavajućih sa obe strane. U svakom slučaju, nadamo se da će se ovo obaviti na prvoj sednici komiteta, koja će se održati ove godine.

Izrael će uskoro proslaviti 75 godina nezavisnosti. Na koji način će ova godišnjica biti obeležena u Srbiji?

Pripremamo mnoge projekte kojima ćemo proslaviti 75. godišnjicu države Izrael, a čiji će fokus biti na posebnim odnosima između Srbije i Izraela. Zajedno s našim sjajnim partnerima u Srbiji radimo na zajedničkim projektima iz oblasti kulture, tehnologije, inovacija, urbanog razvoja i mnogih drugih oblasti. Otkriću vam samo jednu od mnogobrojnih aktivnosti – 31. maja izraelski umetnik Kutiman prvi put nastupa sa svojim bendom u Beogradu. Predstaviće svoj novi album “Open” u Bitef Art kafeu.

Osim toga, u okviru manifestacija povodom 75. rođendana Izraela i u okviru meseca matematike, zajedno sa Centrom za promociju nauke pripremamo i drugo izdanje manifestacije “Svrati na nauku”. Srpski i izraelski predavači, ugledni profesori i naučnici govoriće o zanimljivim naučnim temama u Beogradu i Novom Sadu sa ciljem da se javnost, u neformalnom okruženju, zainteresuje za nauku. Takođe, očekujemo da će izraelski stručnjaci u bliskoj budućnosti održati predavanja o inovacijama i tehnologiji na različitim konferencijama širom Srbije. Imamo i planove za jesen za projekte iz oblasti dizajna, zelenih površina i grafičkog dizajna, koje ovom prilikom ipak nećemo otkriti. Neka budu iznenađenje!

Izvor: Goran Zlatković

Da li nam možete najaviti neku od novih izraelskih investicija u Srbiji?

Nedavno sam prisustvovao otvaranju tržnog centra BIG u Novoj Pazovi. To je njihov deseti maloprodajni prostor u Srbiji. Kompanija zapošljava oko 10.000 ljudi i planira dalje širenje u narednoj godini sa otvaranjem tržnih centara u Čačku i Šapcu.

“AFI Europe Srbija”, kao jedan od najvećih izraelskih investitora u nekretnine, nastavlja sa svojim razvojem, i to:

Airport City – nova faza razvoja na prednjoj parceli;

Skyline – Skyline AFI Tower je nedavno završen, a njegov poslovni prostor je već u potpunosti izdat, što predstavlja znak poverenja u kvalitet koji ovaj investitor ima. Skyline AFI Home je stambeni koncept koji je trenutno u izgradnji;

AFI City Zmaj – najnoviji je građevinski projekat. Ovo je poslovni park u Zemunu čija prva faza tek treba da se završi.

Pored razvoja u našem vodećem sektoru nekretnina, imamo i nove izraelske investitore u oblastima kao što su informacione tehnologije, obnovljivi izvori energije i sajber sigurnost koji su otvorili svoje kancelarije i/ili su pred dolaskom na srpsko tržište.

Na kojim poljima se saradnja između Srbije i Izraela može proširiti i unaprediti?

Prioritetni sektori koje mi, kao ambasada, promovišemo jesu čista tehnologija koja uključuje obnovljive izvore energije i tretiranje otpadnih voda, visokotehnološki i startap ekosistemi, rešenja vezana za sajber sigurnost i poljoprivreda. S obzirom na činjenicu da je Srbija u procesu pristupanja EU, prioritet dajemo obnovljivoj energiji i sajber sigurnosti kao sektorima koji će se mnogo više eksploatisati u budućnosti. Izrael ima vrhunsku i efikasnu tehnologiju tretiranja otpadnih voda – kao zemlja tretiramo 80% otpadnih voda, koje se kasnije koriste u poljoprivredi. U skladu sa svojom specifičnom geopolitičkom pozicijom, Izrael je morao da se suoči sa sajber pretnjama mnogo ranije nego zemlje na Zapadu, tako da naša zemlja ima širok dijapazon rešenja vezanih za sajber sigurnost za vlade, kompanije i infrastrukturu od kritične važnosti. Pozivamo i pozdravljamo srpske vlasti i privatne kompanije da se direktno ili uz našu podršku angažuju sa izraelskim kompanijama kako bi uživali u čistoj životnoj sredini, bezbednosti, efikasnosti i višem životnom standardu za sve.