Ekonomija

IZRAEL JE LIDER U PROIZVODNJI SOLARNE ENERGIJE: Šta su izazovi u ciljevima održivosti postavljenim do 2030. Godine?

Izvor Promo

Izrael je već decenijama lider po pitanju solarne energije, a postavio je ambiciozne ciljeve po pitanju obnovljive energije i očuvanja životne sredine koji bi trebalo da budu ostvareni do 2030. godine.

Izvor: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Po glavi stanovnika, Izrael je predvodnik u upotrebi solarne energije, i praktično svako domaćinstvo je koristi za zagrevanje vode. Ova zemlja na pravi način je iskoristila mnoštvo sunčanih sati između umerene i tropske zone, pa koristi svaku priliku da energiju dobije od Sunca.

U februaru ove godine, prvi put je dostignut cilj od 10% energije dobijene iz obnovljivih izvora.

Kancelarija za električnu energiju prati energetski sektor i njegovo usklađivanje sa vladinim ciljevima proizvodnje iz obnovljivih izvora. Kako bi se dodatno stimulisao rast ove industrije, nedavno je objavila reformu koja je usmerena ka proizvodnji više energije iz obnovljivih izvora, a koja ne bi opteretila mrežu.

Reforma će građane stimulisati da skladište obnovljivu energiju i da je "otpuste" u mrežu uveče i tokom noći. Izrael je posvećen cilju da do 2030. godine 30% ukupne električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora, a solarna će biti najzastupljenija.

Jedan od izazova sa kojima se zemlja suočava u ostvarivanju ovog cilja, piše "Times of Israel", činjenica je da električna mreža ne može da apsorbuje svu solarnu energiju tokom dana i popodnevnih časova kada je Sunce jako. Godinama se pozivalo na proširenje i unapređenje mreže, ali se to još uvek nije dogodilo, zbog čega se novi zahtevi za ugradnju solarnih panela povremeno i odbijaju.

"Jedan od glavnih izazova je mogućnost za planiranje i razvoj električne mreže dovoljnim tempom i u dovoljnom obimu. Zbog toga, predlažemo efikasniju upotrebu postojećih resursa tako što ćemo podstaći skladištenje i protok energije tokom večeri i noći, kada je mreža oslobođenija", navodi se u reformi.

Ministarstvu se, dodaje taj list, povremeno zamera od strane aktivista za zaštitu životne sredine i fokus na industriju prirodnog gasa. Ministarstvo, međutim, podvlači da prirodni gas manje zagađuje okolinu od nafte i uglja i da bi trebalo da bude iskorišćen kao deo tranzicije ka obnovljivim izvorima energije.