Ekonomija

Veliki potencijali za unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Izraela

Izvor Promo

Ekonomska saradnja Srbije i Izraela unapređuje se saradnjom kompanija u inovacijama, primeni visokih tehnologija, naučnih znanja istraživanja u privredi, poljoprivredi, projektima u enrgetici i mnogim drugim oblastima.

Izvor: Youtube/printscreen/WeTubers

Za Srbiju I Izrael od izuzetnog značaja je i stalni rast trgovinske razmene koji je primetan iz godine u godinu.

Izrael danas predstavlja rastuću ekonomiju koja se zasniva na visokom stepenu industralizacije i visokotehnoloških dostignuća. Kao posledica nedostatka prirodnih resursa i sirovina, Izrael je dosta ulagao u osposobljavanje visoko-kvalifikovane radne snage, kao i u razvoj naučnih centara. Dugi niz godina, Izrael je bio prepoznat i kao vodeći igrač u industriji poluprovodnika. Ova oblast industrije danas zapošljava više od 20.000 ljudi. Skoro sve vodeće svetske firme za poluprovodnike, imaju centre za istraživanje i razvoj u Izraelu. Izvoz Izraela u 2020. iznosio je 50,1 milijardi, dok je uvoz iznosio 69,3 milijardi dolara, iste godine ostvaren je deficit u spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni u iznosu od 19,2 milijardi dolara. Najveći izvoznici na izraelsko tržište u 2020. godini bili su SAD (26,2%), Kina (8,5%) i Velika Britanija (7,4%).

Spoljnotrgovinska razmena između Republike Srbije i Izraela u 2022. g. iznosila je 107,2 mln evra. Najzastupljeniji proizvodi u izvozu Srbije u Izrael su cigarete, proizvodi od gume, dok su najzastupljeniji proizvodi u uvozu Srbije iz Izraela bili pesticidi.

Prema metodologiji Narodne banke Srbije, ukupna neto ulaganja rezidenata Izraela u Republici Srbiji u periodu 2010. – 2022. iznosila su 55,6 milijardi evra. Potencijali u saradnji sa tržištem Izraela su poljoprivreda i prehrana: tržište organske proizvodnje i alternativnih proizvoda bez mesa i mleka je u porastu. Postoje značajni potencijali za saradnju u oblasti cloud computing i big data analytics,problem su visoke carine za pojedine grupe proizvoda

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar-decembar 2022. godine, ukupna spoljnotrgovinska razmena sa Izraelom iznosila je 107,2 milijardi evra što je povećanje od 17,4% u odnosu na prethodnu, 2021. godinu.

Srbija je u posmatranom periodu u Izrael izvezla robu u vrednosti od oko 73,9 milijarde evra, čime je zabeleženo povećanje od oko 46,05% u odnosu na prethodnu godinu. U isto vreme, uvoz iz Izraela iznosio je 33,3 milijarde evra, odnosno isti je smanjen za nešto više od 18% u odnosu na prethodnu, 2021. godinu. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 221,9%.

Potencijal za unapređenje saradnje nalazi se u poljoprivredno prehrambenom sektoru (visoko tehnološka poljoprivreda, hrana sa većom dodatom vrednošću, održiva poljoprivreda), IT sektoru (Big data i Business analytics, Cloud computing, Internet of Things, Embedded Systems), biotehnologiji, zaštita životne sredine, obnovljivim energijama i turizmu.

Na snazi je 13 sporazuma (Sporazum o podsticanju i zaštiti investicija, Sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji, Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede i dr). Tekst Nacrta ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak je usaglašen.

Između Srbije i Izraela, do sada, nije osnivano mešovito međuvladino telo koje se bavilo pitanjima bilateralne ekonomske saradnje. Pravni osnov za njegovo osnivanje sadržan je u članu 13. Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Izrael o trgovini i ekonomskoj saradnji, kojim se predviđa osnivanje Zajedničkog komiteta za trgovinsku i ekonomsku saradnju, sa ciljem olakšavanja primene ovog sporazuma. Komitet bi se sastajao na traženje bilo koje strane, naizmenično u Beogradu i Jerusalimu, u terminu o kome bi strane zajednički odlučivale. Sporazumom je predviđeno da Komitet, između ostalog, razmatra primenu mera, koje mogu da se preduzimaju u cilju ispunjavanja njegovih odredaba, kao i mogućnosti za razvoj i povećanje trgovine i ekonomskih odnosa između dve zemlje, uključujući industrijsku i investicionu saradnju, kao i druge oblasti, na osnovu obostrane koristi.

Privredna komora Srbije osnovala je predstavništvo u Izraelu, koje zvanično, otpočelo sa radom novembra meseca 2021. godine. Direktor predstavništva je Aleksandar Nikolić. Poseban akcenat u radu ovog Predstavništva PKS stavljen je na sektor inovacija, zbog čega je i odabran Jerusalim, tačnije Mergalit Startap Siti, u kome se i nalaze prostorije predstavništva.