Ekonomija

IZRAELSKA KOMPANIJA RAZVILA REVOLUCIONARNU TEHNOLOGIJU: Bezbedno i efikasno odvajanje "zelenog" vodonika

Izvor Promo

Izraelska kompanija H2Pro lider je u tehnologiji proizvodnje zelenog ugljenika, a nedavno je potpisala ugovor sa japanskom korporacijom Sumimoto vredan 250 miliona dolara, koji će biti realizovan do 2030. godine.

Izvor: Screenshot YouTube/H2Pro

Kompanija je jedina koja ima licencu za proizvodnju elektrolizera razvijenog na Tehnion univerzitetu u Haifi.

Vodonik ne postoji u prirodi u "usamljenom" obliku, već se vezuje sa drugim molekulima kako bi formirao vodu ili hidrougljenike koji se nalaze u nafti i prirodnom gasu. Uz pomoć elektrolizera, vodonik može da se odvoji od vode i ukoliko se struja korišćena u ovom procesu dobija iz obnovljivih izvora, smatra se "zelenim" vodonikom.

Skladištenje i transport vodonika u gasnom obliku su svojevrsni izazov zbog velikog volumena. Zbog toga se vodonik često kombinuje sa azotom da bi se dobio amonijak, koji je kao tečnost mnogo manje zapremine.

U hemijskom procesu stvaranja amonijaka, koji zahteva relativno malo energije, dobije se "zeleni" amonijak ako je ta energija, opet, dobijena iz obnovljivih izvora.

H2Pro trenutno gradi pilot projekat koji može da proizvede 200 kilograma vodonika dnevno. U fabrici u industrijskoj zoni u blizini Nazareta, Izrael će tako započeti proizvodnju prvih komercijalno dostupnih elektrolizera u 2024. godini.

Tehnologija koju koristi kompanija H2Pro zasniva se na sistemu E-TAC, revolucionarnoj metodi odvajanja vodonika iz molekula vode. Slično elektrolizi, E-TAC (elektrohemijska, termalno aktivirana hemikalija) služi se strujom kako bi odvojila vodonik od vode. Ovaj proces omogućava proizvodnju "zelenog" vodonika na način koji zadržava visoku energetsku efikasnost unutar reaktora i sistemsku efikasnost od 95%.

Tehnologija je bezbedna jer razdvaja vodonik i kiseonik u dva koraka, ne dozvoljavajući gasovima da se mešaju zbog čega nema rizika od eksplozije.