Ekonomija

EURACTIV SPECIJAL: Sve o diplomatskim odnosima Srbije i Izraela

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predstavljamo vam novi EURACTIV specijal.

Izvor: EURACTIV

Država Izrael ove godine obeležava 75 godina od proglašenja nezavisnosti, i isto toliko od uspostavljanja prvih diplomatskih odnosa sa Srbijom. Diplomatski odnosi su uspostavljeni 1948. godine (prekinuti od Junskog rata 1967. do 1991, kada su zvanično obnovljeni).

Danas, 30 godina nakon obnavljanja, Srbija i Izrael imaju dobre prijateljske veze i bilateralne, ekonomske i političke odnose. U Srbiji posluje preko 70 izraelskih kompanija i njihovo prisustvo predstavlja značajan faktor ne samo za privrede dve zemlje već i sveukupnim odnosima Izraela i Srbije.

Srbija je pre dve godine otvorila i predstavništvo Privredne komore Srbije u Jerusalimu što je doprinelo unapređenju ekonomske saradnje Srbije i Izraela.

Kroz EURACTIV specijal posvećen sveukupnim odnosima Izraela i Srbije predstavljamo sve aspekte saradnje između dve zemlje. S obzirom na činjenicu da je Srbija u procesu pristupanja EU, prioritet je na obnovljivoj energiji i sajber sigurnosti kao sektorima koji će se mnogo više eksploatisati u budućnosti.