Ekonomija

FILIP BORŠIK, GM "IB INTERBILANZ CONSULTING & AUDIT": Klijentima nudimo širok spektar usluga, od ideje do realizacije

Izvor Promo

Filip Boršik, generalni direktor IB Interbilanz Consulting & Audit d.o.o., za Euractiv specijal govorio je o značaju srpskog tržišta i pružanju konsultantsko-revizorskih usluga u preko 10 različitih industrija.

Izvor: IB Interbilanz

IB Interbilanz je osnovan u Austriji, a trenutno je aktivan u osam  zemalja. Koje su to dobre prakse iz EU koje bi mogle da unaprede pružanje konsultantskih i revizorskih usluga u Srbiji?

IB Interbilanz Beograd, kao deo internacionalne grupacije sa sedištem u Austriji, dolaskom na srpsko tržište doneo je svoje iskustvo, znanje, kao i dobru praksu poslovanja u oblasti finansijskog konsaltinga. Regulativa Republike Srbije tokom poslednjih 20 godina je usklađivana i unapređivana na bazi nama bliskih zemalja iz EU. Ovde bih istakao i značaj kompanija iz EU za srpsko tržište, pre svega njihovo insistiranje na pravnoj regulativi. Niko ne želi da investira svoj kapital, know-how i ostale resurse ako nema pravnu regulativu i poslovnu klimu pogodnu za investiranje. To su bazične stvari koje je Srbija prihvatila i unapređivala tokom ovog perioda.
Što se tiče oblasti u kojoj IB Interbilanz posluje, to je konkretno usklađivanje našeg zakona o računovodstvu i reviziji sa MSFI standardima. U oblasti procena vrednosti imovine regulativa je usaglašena sa EU 2015. godine, donet je zakon o proceniteljima i stavljen je pod okrilje Ministarstva finansija.

Šta se po pitanju saradnje Srbije i Austrije promenilo tokom 19 godina, od kada je IB Interbilanz Consulting & Audit d.o.o. osnovan kao deo IBD Groupa GmbH?

- Dosta toga se promenilo, s mog stanovišta nabolje, naravno. Srbija je dosta napredovala na svim poljima, a pre svega na jačanju pravno- finansijske regulative, stvaranju investicionog ambijenta za domaća i strana ulaganja, samim tim to je dovelo do značajnih investicija od strane svih članica EU. Ovde bih naglasio značaj EU kao našeg glavnog trgovinskog partnera, koji se često zaboravlja, a tu bih posebno izdvojio Austriju, kao jednog od najznačajnijih. Svedoci smo rekordnog iznosa na polju bilateralne ekonomske razmene u 2022. godini. Srbija je važno tržište za Austriju i sa više od 400 preduzeća, koja upošljavaju oko 20.200 zaposlenih, Austrija je i dalje  jedan od najvećih investitora u Srbiji. Prema poslednoj anketi Adventage Austria, Srbija se poslednjih godina etablirala kao izuzetno atraktivno investiciono tržište za austrijska preduzeća. Prema rezultatima njihove ankete, to se, između ostalog, može pripisati političkoj stabilnosti, radno-pravnim uslovima i predvidivosti ekonomske politike. Dodatni podsticaj za ulaganje u Srbiju je visok stepen digitalizacije i kvalitet domaćih dobavljača.

Za pružanje kojih usluga je specijalizovan IB Interbilanz u Srbiji?

- IB Interbilanz Consulting & Audit d.o.o. je osnovan pre 18 godina, kao deo IB Interbilanz Groupa iz Austrije, i pruža ceo spektar usluga revizije, poreskog savetovanja i računovodstva za više od 150 renomiranih internacionalnih i domaćih kompanija. Poreski saveti i menadžment konsalting su sastavni deo IB Interbilanz usluga. Kao dugoročni partneri, podržavamo naše klijente i pružamo usluge i u inostranstvu, uzimajući u obzir specifične okolnosti i zahteve klijenata od ideje do realizacije. Naše znanje i iskustvo podrazumevaju više vrednosti za klijente u vreme brzih promena, kad kompanije moraju da koriste sve dostupne instrumente i da preduzmu globalni pristup planiranju kako bi osigurale donošenje boljih odluka. Pored poreskog savetovanja i revizije, poslovno savetovanje je takođe ključna komponenta IB Interbilanz usluga. Podržavamo naše klijente u strateškom planiranju poreza i pratimo ih kontinuirano. Takođe zastupamo klijente pred poreskim vlastima. U zavisnosti od potreba klijenta, prikupljamo i organizujemo račune, koordiniramo evidentiranje transakcija, kreiramo unose u knjige, pravimo mesečne izveštaje i isporučujemo rezultate na vreme. Svoje usluge prilagođavamo specifičnim zahtevima klijenta za kontni plan i analitičke izveštaje. Takođe, način na koji vršimo obračun zarada garantuje poštovanje svih zakona o radu, platnom spisku i socijalnom osiguranju. Klijentima nudimo širok spektar usluga savetovanja o transakcijama i tržištu kapitala. Nudimo usluge spajanja i kupovine (kupovina i prodaja) uključujući procenu vrednosti, due diligence i upravljanje transakcijama. Nudimo usluge procene vrednosti imovine i kapitala, a kreću se od pojedinačnih mašina i opreme do nekretnina i kompleksnih kompanija. Pružene usluge vrednovanja koriste se za finansijsko izveštavanje, transformaciju, finansiranje kolaterala, osiguranje, potencijalnu prodaju ili kupovinu, likvidaciju, spajanje i akviziciju. Takođe nudimo usluge vezane za strategiju održivog razvoja, koje podrazumevaju izradu modela koji na kvalitetan način zadovoljavaju društveno-ekonomske potrebe i interese građana, a istovremeno uklanjaju ili znatno smanjuju uticaje koji prete ili štete životnoj sredini i prirodnim resursima.

Kako bi se poslovanje u vašoj oblasti promenilo kad bi Srbija postala članica EU?

- Ulazak Srbije u EU, što je, nadam se, cilj svih nas, doveo bi do daljeg unapređenja poslovanja u svim sferama, a sigurno i u oblasti finansijskog konsaltinga. To predstavlja sigurnost za sve aktere na tržištu. Ono što je trenutni nedostatak našeg sistema jeste primena regulative koja trenutno nije na nivou zemalja EU. Ulaskom u EU i to će se promeniti. Stoga, ključ je u primeni jasno definisanih pravila.

Pogledajte EURACTIV specijal o odnosima Srbije i Austrije. 

(EURACTIV.rs)