Ekonomija

EURACTIV INTERVJU - JIRGEN ŠREDER, TRGOVINSKI SAVETNIK AMBASADE AUSTRIJE: Investicije među najznačajnijim u Srbiji

Autor Milena Antonijević

Austrija je jedan od najvećih investitora u Srbiji. Srpsko tržište još uvek ima ogroman potencijal jer se poslovni sektori stalno razvijaju, rekao je Jirgen Šreder, trgovinski savetnik Ambasade Austrije u Beogradu za EURACTIV specijal.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

On smatra da u spoljnotrgovinskom pogledu Srbija i Austrija imaju značajnu uvozno-izvoznu razmenu, kao i da austrijske kompanije mogu ponuditi i rešenja koja bi pomogla nacionalnoj kompaniji za proizvodnju električne energije da se izbori s velikim brojem novih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora.

Koliko iznose austrijske investicije na godišnjem nivou i koje od značajnih investicija biste izdvojili?

Austrija i Srbija gaje već dugo privredne odnose i s ponosom možemo da kažemo da austrijske strane investicije, počev od 2000. godine, ukupno iznose oko 2,9 milijardi evra, što nas je poslednjih decenija učinilo jednim od najznačajnijih investitora na srpskom tržištu. S tim u vezi je možda zanimljiv podatak da se poslednjih godina povećao broj upita austrijskih kompanija u pogledu osnivanja preduzeća u Srbiji, na šta smo veoma ponosni. Želeo bih da istaknem da cenimo svaku austrijsku kompaniju koja posluje u Srbiji, ali je očigledno da dominiraju sektori bankarstva, osiguranja i logistike.

Prošle godine izvoz je povećan za preko 20 odsto u oba smera. Kakve su projekcije za tekuću godinu?

S obzirom na trenutne geopolitičke promene i napredak po pitanju članstva u EU, nije čudno da nije samo Srbija već su i sve države Zapadnog Balkana zabeležile privredni rast. Posebno je austrijski izvoz u Srbiju u 2022. godini premašio sva naša očekivanja, postavljajući novi rekord s više od milijardu evra, što je povećanje od približno 22 odsto. S druge strane, uvoz u Austriju takođe je porastao za skoro 27 procenata! Veoma smo zadovoljni razvojem trgovinskih odnosa nakon pandemije i očekujemo da ćemo videti sličan porast 2023. godine, međutim, još je rano za dalja predviđanja.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Koji segmenti imaju najveći potencijal za unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje?

Postoji nekoliko sektora koji imaju veliki potencijal, ali smatram da je zbog činjenice da su austrijske kompanije veoma jake i među vodećim kompanijama u oblasti zelenih tehnologija i zelene energije u svetu, ovo jedan od najvećih potencijala za budući rast i širenje, a posebno što je Vlada Srbije najavila da će nastaviti sa otvaranjem tržišta za obnovljivu energiju. Osim toga, smatram da austrijske kompanije mogu ponuditi i rešenja koja bi pomogla nacionalnoj kompaniji za proizvodnju električne energije da se izbori s velikim brojem novih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora, tj. da usaglasi proizvodnju s potražnjom.

Zašto je Srbija interesantna za austrijske kompanije? Možete li nam reći da li će još austrijskih kompanija otvoriti svoje poslovnice u Srbiji?

Nekoliko je faktora koji utiču na atraktivnost Srbije kao potencijalnog tržišta. Pre svega, a verujem da je to jedan od glavnih faktora, Srbija i Austrija imaju dugu istoriju i kulture su donekle međusobno povezane. U Austriji postoji velika srpska zajednica, posebno u Beču, što izaziva interesovanje za srpsko tržište i pogoduje trgovinskim odnosima. Srbija je bliska, ali u isto vreme i dovoljno strana. Veoma je dobro povezana sa zapadnom Evropom, ali u isto vreme nije deo EU, što je čini interesantnom za kompanije koje tek kušaju strane vode. Štaviše, srpsko tržište još uvek ima ogroman potencijal, a poslovni sektori se stalno razvijaju. Posebno Beograd ima živu poslovnu zajednicu, koja privlači mnogo stranih investitora i kompanija. Kao zvanični zastupnici privrede Austrije zaista smo veoma ponosni što možemo da kažemo da smo već preko 70 godina u Srbiji i da je razvoj ovde zapanjujući.

Međutim, što je najvažnije, tržište je relativno stabilno i predvidivo, što je uvek dodatna prednost. Kao što sam ranije naveo, interesovanje za ulazak na srpsko tržište je i dalje veoma prisutno i očekujemo da će još više austrijskih kompanija učini taj korak. Veoma me zanima da vidim kako će se poslovni odnosi razvijati.

EURACTIV specijal posvećen je sveukupnim odnosima Austrije i Srbije, kroz sve aspekte saradnje. Pogledajte ceo specijal. 

(EURACTIV.rs)