Ekonomija

NEĆE BITI RAZLIKE U ZARADAMA IZMEĐU ŽENA I MUŠKARACA: Odobrena direktiva EU o transparentnosti plata

Direktivu, koju je predložila Evropska komisija 2021, Evropski parlament je formalno usvojio 30. marta i čekala je samo odobrenje nacionalnih ministara. Pravila će sada morati da se prenesu u nacionalno zakonodavstvo u roku od 3 godine

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Ministri EU odobrili su u ponedeljak (24. aprila) direktivu o transparentnosti plata. Ovo direktivom se uspostavljaju pravila i kriterijumi koji imaju za cilj smanjenje razlike u platama na osnovu pola i povećanje transparentnosti plata u zemljama članicama.

Direktivu, koju je predložila Evropska komisija 2021. godine, Evropski parlament je formalno usvojio 30. marta i čekala je samo odobrenje nacionalnih ministara. Nova pravila će sada morati da se prenesu u nacionalno zakonodavstvo u roku od tri godine.

Dok je princip jednake plate za isti rad ili rad jednake vrednosti sadržan u Ugovoru o EU, diskriminacija u platama je i dalje rasprostranjena širom Unije, sa prosečnom razlikom u platama između polova od 12,7%.

Nova pravila EU nastoje da smanje razliku u platama između polova, dok istovremeno plate čine transparentnijim za zaposlene i buduće radnike.

Povećanje transparentnosti

Direktiva o transparentnosti plata obavezuje kompanije iz EU da prijave i smanje razlike u platama na osnovu pola.

Ako ta razlika premaši 5%, kompanije sa više od 100 zaposlenih moraće da izdaju procenu plata zajedno sa predstavnicima radnika kako bi „identifikovale, ispravile i sprečile razlike u platama između žena i muškaraca" - osim ako je to opravdano na osnovu objektivnih, rodno neutralnih kriterijuma.

Štaviše, zaposleni će imati pravo pristupa podacima o platama koji su razvrstani po polu, kao i objektivnim i rodno neutralnim kriterijumima koji definišu plate i povišice. Ugovorni uslovi koji ograničavaju radnike da otkrivaju informacije o svojoj plati neće biti dozvoljeni.

Pravila će takođe obezbediti da kandidati mogu da pristupe informacijama o rasponu plata na pozicijama za koje se prijavljuju, dok poslodavci neće moći da ih pitaju o njihovoj prethodnoj plati, čime se ograničava mogućnost da ona utiče na platu koja im se nudi. Istovremeno, konkursi i nazivi poslova moraće da budu rodno neutralni.

Prema ovoj direktivi, od zemalja članica se traži da uspostave kazne, uključujući novčane kazne, za kompanije koje ne poštuju obaveze jednakih plata. Istovremeno, žrtve diskriminacije na osnovu pola imaće pravo na kompenzaciju, pri čemu se intersekcionalna diskriminacija - interakcija između rasne, klasne i rodne diskriminacije - smatra otežavajućim faktorom.

Primena novih pravila

Zemlje EU će imati do tri godine da prenesu direktivu u svoje nacionalno zakonodavstvo, kada ona postane obavezujuća.

Direktiva će obavezati kompanije sa više od 250 zaposlenih da godišnje izveštavaju o razlici u platama na osnovu pola, dok će kompanije sa preko 100 zaposlenih morati da izveštavaju o razlikama u platama svake tri godine.

Obaveze prijavljivanja za manje kompanije biće dobrovoljne i zemlje članice će moći da postavljaju odredbe koje su povoljnije za radnike od onih koje predviđa direktiva EU.

(EURACTIV.rs)