Ekonomija

ITALIJI PRETE KAZNE ZBOG NEPOŠTOVANJA PRAVILA EU: Izdavanje dozvola na plažama mora da se menja

Licence za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana u Italiji tradicionalno se prenose sa generacije na generaciju u okviru porodice, uprkos tome što konkurentski preduzetnici kažu da su nepravedno isključeni iz velikog biznisa.

Izvor: EPA/MAX CAVALLARI

Evropska unija je u četvrtak (20. aprila) povećala pritisak na Italiju zbog oslobađanja tržišta za izdavanje dozvola klubovima na plaži, za koje je Sud pravde EU rekao da konačno moraju biti predmet nepristrasnih i transparentnih tendera.

Licence za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana u Italiji tradicionalno se prenose sa generacije na generaciju u okviru porodice, uprkos tome što konkurentski preduzetnici kažu da su nepravedno isključeni iz velikog biznisa.

Dosadašnje italijanske vlade odugovlačile su sa liberalizacijom sektora, uprkos odlukama najvišeg italijanskog administrativnog suda o konkurenciji i upozorenjima iz Brisela da Rim rizikuje novčane kazne zbog nepoštovanja pravila EU.

Izvor: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Italijanska premijerka Đorđa Meloni se sastala sa evropskim komesarom za unutrašnje tržište Tijerijem Bretonom prošle nedelje u Rimu, a portparolka Evropske komisije Sonja Gospodinova je na brifingu za medije u Briselu u četvrtak rekla da je Breton iskoristio priliku da pokrene pitanje dozvola za plažu.

Gospodinova je rekla da je Meloni u odgovoru „garantovala da će italijanske vlasti vrlo brzo osigurati primenu evropskog zakonodavstva... tako da to znači da će vlast nastaviti sa usklađivanjem nacionalnog zakonodavstva sa evropskim pravilima".

Portparolka je kasnije navela u mejlu da sastanak Meloni-Breton nije bio u vezi sa dozvolama za plaže i da „nijedna strana nije preuzela nikakve obaveze u vezi sa narednim koracima". Komisija je odbila da dalje pojašnjava bilo šta.

Nakon višestrukih odlaganja, koncesije za plaže trebalo je da budu stavljene na tender do 2024. godine, ali je vlada Melonijeve to odložila za godinu dana.

Izvor: EPA-EFE/Oliver Hoslet

Nacionalistička koalicija sa premijerkom na čelu zalagala se za postojeće, uglavnom italijanske, nosioce licenci da zadrže svoja prava, tvrdeći da bi otvaranje sektora stranoj konkurenciji moglo povećati cene i dovesti do prestanka lokalnih tradicija.

Međutim, Sud pravde EU je odlučio da se licence ne mogu automatski obnoviti. „Nacionalni sudovi i administrativni organi su dužni da primenjuju relevantna pravila zakona EU", navode.

Licence su zvanično u državnom vlasništvu, ali se retko pojavljuju na javnom nadmetanju.

Vlada je 2019. godine prikupila samo 115 miliona evra od prodaje dozvola za plaže, dok se sam posao procenjuje na oko 15 milijardi evra godišnje, prema studiji konsultantske kuće Nomisma.

(EURACTIV.rs)