Društvo

ITALIJANSKA POLICIJA RUTINSKOM KONTROLOM OTKRILA SKORO DVE TONE DROGE: Kokain plutao u moru kod Sicilije

Autor Milena Antonijević

Ogromna pošiljka kokaina pronađena je kako pluta kraj istočne obale ostrva Sicilije, saopštila je italijanska policija.

Izvor: EPA-EFE/Alessio Novi

Prema saopštenju italijanske finansijske policije, Guardia di Finanza, vlasti su tokom rutinskog leta za nadzor zaplenile skoro 2 tone droge, primećene kako pluta u Sredozemnom moru.

Droga je pažljivo zapečaćena u 70 vodootpornih plutajućih paketa, koji su bili povezani i uključivali signalno svetlosni uređaj, saopštila je policija. Kako je procenjeno, ulična vrednost ove količine droge je skoro 440 miliona dolara.

„Identifikacija i naknadna zaplena ove količine droge, jedne od najvećih ikada sprovedenih na nacionalnoj teritoriji, verovatno je sprečila da se droga povrati od strane kriminalaca radi naknadne ilegalne prodaje na nacionalnoj teritoriji, što bi donelo veoma visoku zaradu, ", navodi se u saopštenju.

Guardia di Finanza veruje da je plutajuće pakete ostavio teretni brod u prolazu da bi ih trgovci ljudima izvukli i izneli na obalu.

Finansijska policija je poslala čamce iz sicilijanske opštine Katanija i obezbedila vazdušno pokrivanje iz više jedinica kako bi se osigurala bezbednost policajaca uključenih u operaciju. Oni nastavljaju da pretražuju područje.

U februaru su vlasti na Novom Zelandu zaplenile više od 3 tone kokaina koji je plutao okeanom, u jednoj od najvećih zaplena droge u toj zemlji.

(EURACTIV.rs)