Društvo

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O SUKOBU U SUDANU: Ko su dva generala koji se bore za prevlast, dok ljudi ginu na ulicama

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Zašto je izbio sukob u Sudanu, i ko su dva generala koji se bore za prevlast?

Izvor: EPA-EFE/MOHND AWAD

U Sudanu se već nekoliko dana odvijaju žestoke borbe u kojima je život izgubilo najmanje 56 ljudi, dok je više od 600 njih ranjeno i povređeno. Najveći deo nasilja odvija se u prestonici Kartumu, ali i drugde u ovoj afričkoj zemlji žestoka borba za prevlast za sobom ostavlja krvavi trag.

Od državnog udara u oktobru 2021. godine, Sudan vodi veće generala i trenutno su dva oficira u centru sukoba.

General Abdel Fatah-al Burhan, koji je efektivno predsednik zemlje i upravlja oružanim snagama, sukobio se sa predvodnikom paravojne organizacije RSF (Rapid Support Forces) i svojim zamenikom. U pitanju je general Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti. Njih dvojica već mesecima su u sukobu oko toga kako bi zemlju trebalo voditi, da li bi vlast trebalo preusmeriti ka civilima i da li bi RSF, koja ima više od 100.000 članova, trebalo da bude pridružena vojsci. Ukoliko je odgovor na to pitanje "da", postavlja se novo - ko će predvoditi te snage?

Izvor: EPA-EFE/MOHND AWAD

Pripadnici RSF raspoređeni su po zemlji protekle nedelje u potezu koji je zvanična vojska ocenila kao pretnju. Postojale su nade da bi razgovori mogli da reše ovu situaciju, ali se oni nikada nisu odigrali. Nejasno je, piše "Bi-Bi-Si" u analizi, čije snage su ispalile prvi metak ali je izvesno da će nasilje pogoršati već nestabilnu situaciju. Diplomate su pozvale obe strane da prekinu vatru.

Jedinica RSF formirana je 2013. godine i vuče korene iz milicije Džandžavid, koja se brutalno obračunala sa pobunjenicima u Darfuru. Otada je general Dagalo izgradio moćne snage koje su umešane u konflikte u Jemenu i Libiju, a kontrolišu i neke od rudnika zlata u Sudanu. Pripadnici RSF dovođeni su u vezu i sa kršenjem ljudskih prava i masakrom demonstranata 2019. godine.

Izvor: EPA-EFE/STR

Takve snage izvan zvanične vojske smatraju se izvorom nestabilnosti u zemlji. Nedavne borbe su samo kulminacija tenzije koja traje od 2019, kada je svrgnut dugogodišnji predsednik Omar al-Bašir. Na uličnim protestima je javnost zahtevala njegovu ostavku nakon skoro tri decenije vladavine, i vojska je izvela državni udar. Ali civili su nastavili da traže ulogu u putu zemlje ka demokratskoj vladavini. Napravljena je zajednička, vojno-civilna vlada ali je i ona zbačena novim državnim udarom u oktobru 2021. godine. Otada, rivalstvo dvojice generala bukti i kraj mu se ne nazire, a ispašta narod Sudana.

(EURACTIV.rs)

Tagovi