Društvo

HOLANDIJA PROŠIRUJE ZAKON O EUTANAZIJI: Deca do 12 godina moći će da zatraže da umru uz pomoć lekara

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Holandija proširuje zakon o eutanaziji tako da će deca do 12 godina moći da zatraže da umru uz pomoć lekara, jer nepodnošljivo ispaštaju.

Izvor: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Holandija će proširiti zakon o kraju života tako da će deca uzrasta od jedne do 12 godina moći da budu eutanazirana uz saglasnost roditelja i potvrdu lekara da je njihova patnja nepodnošljiva, a da se kraj ne nazire.

Holandska vlada objavila je u petak planove da proširi zakon o eutanaziji tako da obuhvata decu od jedne do 12 godina. Procenjuje se da će tako uz pomoć lekara preminuti petoro do desetoro dece godišnje, čija je patnja usled bolesti ili drugog stanja nepodnošljiva i nema joj leka niti nade.

"Završetak života je jedina razumna alternativa za dečju nepodnošljivu i beznadežnu patnju", saopštila je vlada.

Ova odluka dolazi četiri godine nakon što je maloletna Noa Pothofen dobila zakonsku dozvolu da odbija hranu i vodu sve do smrti. Devojčica od 17 godina je bila napadnuta i silovana u tri različita navrata počevši od svoje 11. godine.

"Za maksimum deset dana, ja ću umreti. Nakon godina borbe i bitke, iscrpljena sam. Ne jedem i ne pijem već neko vreme, i nakon dugih procena i diskusija, dozvoljeno je da mi se to dozvoli jer je moja patnja nepodnošljiva", napisala je tada devojčica.

Pre novih pravila, deca starija 12 godina mogla su da budu eutanazirana uz procenu lekara i saglasnost roditelja. Takođe, za terminalno bolesne bebe bila je dozvoljena eutanazija sve do prvog rođendana. Za decu između 12 i 15 godina bila je dozvoljena eutanazija ukoliko su se roditelji slagali sa tom odlukom.

Holandija je bila prva zemlja koja je, pod strogo kontrolisanim uslovima, odobrila eutanaziju 2002. godine. Prošle godine je prijavljen samo jedan slučaj eutanazije maloletnog lica, uzrasta između 12 i 16 godina. Ali Holandija nije prva zemlja koja je dozvolila smrt uz pomoć lekara za decu svih godina, jer je Belgija to učinila 2014. godine.

(EURACTIV.rs)