Društvo

TRAMP TRAŽI DA MU ODLOŽE SUĐENJE: Advokati tvrde da je porota pod uticajem predrasuda i velike medijske pažnje

Autor Milena Antonijević

Advokati Donalda Trampa tražili su odlaganje početka suđenja za nedozvoljene polne radnje i klevetu, do kraja maja, kako bi se omogućio period „hlađenja“ nakon istorijske optužnice koja Trampa tereti za falsifikovanje poslovnih zapisa.

Izvor: YouTube/CBN News

Početak suđenja zakazan je za 25. april.

Džo Takopina, Trampov advokat, izjavio je da će grupa potencijalnih porotnika biti pod predrasudama zbog intenzivne medijske pažnje.

Tramp je optužen za falsifikovanje poslovne evidencije da bi prikrio tajne isplate novca Stormi Danijels kako bi je sprečio da javno istupi o aferi nekoliko dana pre predsedničkih izbora 2016. Tramp se izjasnio da nije kriv po tim optužbama.

"Naravno, Tramp je uporna tema medijskog izveštavanja. Međutim, sadašnja situacija je jedinstvena jer, kao što je gore navedeno, nedavno izveštavanje se odnosi na navodne polne zloupotrebe, isto pitanje u središtu ove parnice", rekao je Tacopina u svom pismu sudiji Levisu Kaplanu.

Kerol se protivi zahtevu za odlaganje, navodi se u pismu njenog advokata Roberte Kaplan, koja je zahtev nazvala „neosnovanim"i rekla da veruje da Sud može da sastavi poštenu porotu u ovom slučaju.

„Čekanje dodatne četiri nedelje neće učiniti ništa da 'ohladi' neizbežno zanimanje medija i javnosti koji će prisustvovati ovom suđenju, o čemu je Vaša visost izrazila zabrinutost i preduzela značajne mere za rešavanje. U svakom slučaju, neprikladno je da se Tramp žali na pravičnost samog izveštavanja", navodi se u pismu.

Činjenica da je Tramp predmet neobično velikog broja krivičnih istraga nikako ne može značiti da je Kerol zabranjeno da nastavi u svojoj nepovezanoj građanskoj tužbi, koja uključuje potpuno različite činjenice i tvrdnje, rekla je Kaplan.

Tramp je negirao aferu sa Danijels. Takođe je negirao da je polno zlostavljao Kerol, koja tvrdi da ju je Tramp silovao u svlačionici robne kuće u Njujorku sredinom 1990-ih.

Ona je prvi put tužila Trampa za klevetu 2019. godine nakon što je negirao silovanje, rekavši "ona nije moj tip" i naveo kako je kolumnistkinja povećala prodaju svoje knjige nakon toga.

Elizabet Džin Kerol je američka novinarka, autorka i kolumnista savetodavnih tekstova. Njena kolumna „Pitajte E. Jeana" pojavljivala se u časopisu Elle od 1993. do 2019. godine, postavši jedna od najdugovečnijih kolumni sa savetima u američkom izdavaštvu.

U svojoj knjizi iz 2019. „Za šta su nam potrebni muškarci?: Skroman predlog", Kerol je optužila Les Munves i Donalda Trampa da su je polno zlostavljali sredinom devedesetih. I Munves i Tramp su negirali optužbe dok je Kerol kasnije tužila Trampa Vrhovnom sudu Njujorka za klevetu i zlostavljanje.

Njena knjiga sadrži detalje o navodnom incidentu. Kerol je opisala da je na izlasku iz prodavnice naletela na Trampa i da je on zatražio pomoć da kupi poklon za suprugu. Nakon što su predložili tašnu ili šešir, njih dvoje su navodno prešli na odeljak za donji veš i završili u svlačionici, čija su vrata bila zatvorena, a Tramp ju je silovito poljubio, svukao joj hulahopke i silovao pre nego što je uspela da pobegne. Ona je kazala da je navodni incident trajao manje od tri minuta. Liza Birnbah i Kerol Martin rekle su njujorškom magazinu da im se Kerol poverila nakon navodnog napada.

Tramp je negirao optužbe i tvrdio da je nikada nije sreo, iako je Kerol dostavila fotografiju njenog druženja sa Trampom 1987. godine.

Kerol je najpre odlučila da navodni napad ne opiše kao silovanje, već ga je opisala kao tuču. "Moja reč je borba. Moja reč nije reč žrtve...Borila sam se."

(EURACTIV.rs)