Društvo

KAKO ĆE FRILENSERI U SRBIJI PRIJAVLJIVATI POREZ? Kreće primena novog modela putem portala

Autor Milena Antonijević

Kreće primena novog modela samooporezivanja frilensera, a u drugom kvartalu stiže i portal za prijavu poreza „Frilenseri”.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji ima oko 10.000 registrovanih frilensera. Oni ostvaruju prihode tako što sarađuju sa domaćim I stranim fizičkim licima, kao i sa stranim firmama.

Ivan Radak iz Naleda kaže za RTS da svi frilenseri mogu da sačekaju da počne da radi portal, pa tek onda da prijave porez. Zbog toga neće morati da plaćaju kamatu. Početak rada portala očekuje se u drugom kvartalu godine.

"Tada će moći elektronskim putem da se prijave na osiguranje, dobiće jednostavnu uplatnicu, sa računom. Uplatom jednog računa rešavaju sva pitanja oko poreskih obaveza", objašnjava Radak.

Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već danas na postojećoj prijavi ili da sačekaju početak rada portala.

"PP OPO poreska prijava postoji, a PP OPO-K je prijava koja će se popunjavati putem protala", navodi Radak.

Ove dve prijave su iste u gornjem delu gde su osnovni podaci, a u donjem delu je druga prijava jednostavnija.

Prilikom prijave poreza u svakom kvartalu možete da izaberete da li porez plaćate po opciji 1, ili opciji 2, u zavisnosti od ostvarenih prihoda.

"Mi smo pravili računicu i videli da je granica negde oko 160.000 dinara. Ako zarađujete 153.000 tokom meseca, bolja je opcija 1, imaćete niži porez, a ako ste iznad tog nivoa, bolja vam je opcija 2", pojašnjava Radak.

Porez je sada oko 20 odsto za opciju 2, a bio je preko 40, dok je za početne iznose 6 do 7 odsto.

Na portalu “Frilenseri” korisnici će moći i da procene da li su zaista frilenseri, odnosno da li se mogu oporezivati prema tom modelu.

Portal će sam izbacivati i koja je opcija najpovoljnija za korisnika nakon što popuni ponuđena polja. Porez će se obračunavati u dinarima.

"Na portalu možete otvoriti svoj nalog i tu da redovno unosite svoje prihode i sistem to sve obradi. Vrlo je jednostavno, svako može to da koristi", rekao je Radak.

(EURACTIV.rs)