Društvo

SLUČAJ ZATOČENE DEVOJČICE DIGAO JAVNOST NA NOGE: Resorno ministarstvo otkriva za EURACTIV dalje korake

Autor Aleksandra Vrbica

Osmogodišnju devojčicu je otac držao zatočenu u stanu na Zvezdari, pritom je zanemarivajući. EURACTIV je kontaktirao resorno Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, kako bi ispitao šta će ono učiniti tim povodom

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nakon četiri dana skrivanja, u utorak je uhapšen Uroš Pašajlić (38) zbog sumnje da je držao osmogodišnju ćerku zaključanu godinama u beogradskom naselju Mirijevo. Njega je policiji prijavila za nasilje nevenčana supruga. Nakon toga, Pašajlić je pobegao, a u stanu je policija pronašla devojčicu koja je bila neuhranjena i dezorijentisana.


Ranije je tužilaštvo saopštilo da se Pašajlić sumnjiči da je izvršio krivično delo Nasilje u porodici iz čl. 194 KZ i krivično delo Protivpravno lišenje slobode iz čl. 132 KZ na štetu nevenčane supruge, kao i da je izvršio krivično delo Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica iz čl. 193 KZ i Kršenje porodičnih obaveza iz čl. 196 KZ u odnosu na dete.

Povodom ovog slučaja, EURACTIV je kontaktirao resorno Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, odakle su potvrdili da su upoznati sa njim i da je reč o detetu od 8 godina koje je pronađeno u stanu na Zvezdari, teško zanemareno od strane roditelja.

Takođe, iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju je za EURACTIV saopšteno da su u stalnoj komunikaciji sa Gradskim centrom sa socijalni rad Beograda i odeljenjima koji su postupali u ovom slučaju – Palilula i Zvezdara.

Sledeći koraci resornog ministarstva

Na pitanje EURACTIV-a kako će ubuduće Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju kontrolisati rad Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu na ovom slučaju, iz ministarstva su odgovorili da će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, izvršiti nadzor nad stručnim radom Gradskog centra za socijalni rad u zaštiti konkretne porodice, kako bi utvrdili da li je u konkretnom slučaju postupano u skladu sa zakonom i propisanim standardima stručnog rada.

Oštre osude propusta u radu odgovornih institucija

Povodom ovog slučaja, u sredu, 29. marta oglasio se i Autonomni ženski centar (AŽC). Kako se navodi u njihovom saopštenju, neodlučivanjem o tome da maloletno dete poveri ocu na staranje, porodična sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu je proizvela situaciju u kojoj je faktički brigu o maloletnom detetu prepustila ocu bez donošenja presude o tome.

“Ako znamo da se za upis maloletnog deteta u predškolsko ili u školu traži izvod iz matične knjige rođenih, i ako možemo pretpostaviti da ako na detetovom izvodu piše da je jedan roditelj delimično lišen roditeljskog prava, i da će predškolska ili školska ustanova tražiti od drugog roditelja presudu da je tom roditelju dete povereno na staranje, onda ne iznenađuje što je ovaj otac verovatno izbegavao sve ustanove i institucije u kojima bi mu tražili presudu o poveravanju”, navodi AŽC i dodaje:

“Sa druge strane, propust je Gradskog centra za socijalni rad, ili nažalost njihovo neznanje, da u svom saopštenju navedu da je sud doneo odluku o poveravanju, iako to nije tačno. Kao rezultat propusta organa starateljstva da razume posledice ovakve odluke sudije na život maloletnog deteta, nema podataka da je ovom ocu bilo naloženo da pokrene novi sudski postupak radi poveravanja.

Odgovornost za sve što je ova devojčica preživela leži na celokupnom državnom sistemu, počevši od policije, centra za socijalni rad, suda, tužilaštva, zdravstvenih i obrazovnih ustanova, kao i lokalne samouprave, ali i svih onih ustanova koje su zadužene za edukaciju profesionalaca koji postupaju.“

(EURACTIV.rs)