Društvo

JOŠ JEDNA ZEMLJA EU ZABRANILA SLUŽBENICIMA TIKTOK: "Zabavne" aplikacije na poslovnim telefonima su rizik za bezbednost

Autor Tamara Milošević Grbić

Francuska vlada zabranila je instalaciju i korišćenje "zabavnih" aplikacija uključujući TikTok i Netfliks, i druge na poslovnim telefonima 2,5 miliona državnih službenika u zemlji, izveštava RFI.

epa06920600 General view of the French Senate, Upper house of the French Parliament in Paris, France, 23 July 2018. The Senate is housed inside the Luxembourg Palace. EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Izvor: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Prema rečima francuskog ministra javnih službi Stanislasa uerinija, ove aplikacije predstavljaju „rizike u pogledu sajber bezbednosti i zaštite ličnih podataka javnih službenika i administracije“.

Zabrana, o kojoj su različita ministarstva obaveštena putem "obavezujućeg" uputstva, odmah je stupila na snagu i ne odnosi se na lične telefone državnih službenika.

Zabranjene aplikacije uključuju „triptih aplikacija za igre kao što je Candy Crush, aplikacije za striming poput Netflix-a i rekreativne aplikacije poput TikToka“, objasnio je ministar javnih službi Stanislasa Gerinija na Twitteru, dodajući da je i Twitter na listi.

Državni službenici koji žele da koriste neku od zabranjenih aplikacija u svrhe institucionalne komunikacije moraju da dobiju posebnu dozvolu digitalne direkcije svog ministarstva. O mogućim sankcijama za prekršaje moraće da se odlučuje „na rukovodećem nivou” svakog ministarstva, navode u službama Stanislasa Gerinija.

Bela kuća, Evropska komisija, kanadska i britanska vlada nedavno su zabranile svojim zvaničnicima da koriste TikTok na svojim poslovnim telefonima.

Evropski parlament zabranjuje osoblju da koristi TikTok na poslovnim telefonima. Zabrinutost proizlazi iz kineskog zakona o sajber bezbednosti iz 2017. godine koji zahteva od lokalnih kompanija da daju lične podatke vlastima na zahtev u svrhe nacionalne bezbednosti.

Kineska vlada "nikada nije tražila niti će tražiti od bilo koje kompanije ili pojedinca da prikuplja ili preda podatke u stranim zemljama na način koji bi kršio lokalne zakone", rekao je Mao Ning, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

(EURACTIV.rs)