Društvo

KO JE KRIPTOKRALJ UHAPŠEN U CRNOJ GORI? Tražilo ga pola sveta ,obrisao 40 milijardi dolara sa kriptotržišta

Autor Milena Antonijević

Interpol je saopštio da je muškarac uhapšen u Crnoj Gori Kvon Do-Hjeong, poznat i kao Do Kvon, osnivač propale kripto kompanije za kojim se traga u Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama zbog prevare i drugih optužbi.

Izvor: finance.yahoo.com/screenshot

Kvon, državljanin Južne Koreje, osnovao je blokčejn platformu iza TerraUSD stabilne valute i njene sestrinske kovanice Lune. Obe su izgubile svoju vrednost za nekoliko dana u maju prošle godine, obrisavši oko 40 milijardi dolara sa kripto tržišta i pokrenuvši paniku u spekulativnom sektoru.

Kvonov identitet je potvrđen uparivanjem otisaka prstiju, rekao je nacionalni centralni biro Interpola u Seulu.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova,Filip Adžić, objavio je na društvenim mrežama da je u Podgorici uhapšen muškarac za koga se veruje da je Kvon.

„Uhapšen je na aerodromu sa falsifikovanom dokumentacijom i traži ga nekoliko zemalja, uključujući SAD, Južnu Koreju i Singapur", naveo je Adžić.

Kvon je bio sa sedištem u Singapuru dok je vodio blokčejn platformu Terraform Labs. Tužioci u Seulu krajem prošle godine su verovali da je kripto preduzetnik u Srbiji, gde se krio nakon što je otišao iz Singapura preko Dubaija.

U septembru je južnokorejski sud izdao nalog za hapšenje Kvona, nakon što su ga investitori u zemlji optužili za prevaru nakon propasti njegove kompanije. Optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala Južne Koreje.

On je u oktobru rekao da ne veruje da su optužbe legitimne i tvrdi da su „politički motivisane".

Programer kriptovaluta je više puta na Tviteru tvrdio da nije „u bekstvu", ali je odbio da otkrije gde se nalazi zbog brige za svoju ličnu bezbednost.

Terraform Labs je stajao iza TerraUSD, stabilnog novca koji je u teoriji trebalo da zadrži cenu od 1 dolara.

Kolaps TerraUSD i Luna, dva povezana "novčića", pokrenuo je takozvanu „kripto zimu", od koje se industrija mučila sa oporavkom, iako je doživela još jedan ogroman udarac od pada kripto razmene FTKS u novembru.

(EURACTIV.rs)