Društvo

VRAĆAJU SE SPORNI HEKTARI MANASTIRU VISOKI DEČANI: Zbog ovog zemljišta digla se cela Evropa, stiže li konačan rasplet?

Premijer u Prištini Aljbin Kurti indirektno je saopštio na sednici Vlade da je odluka o uknjiženju zemljišta manastiru povezana za nastojanjima Prištine da postane članica Saveta Evrope

Izvor: Printscreen/Youtube/jonathanshuk

Vlada u Prištini naložila je danas Katastarkoj agenciji da uknjiži 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani na Kosovu i na taj način sprovede odluku tzv. ustavnog suda, kojom je manastiru potvrđeno vlasništvo nad imanjem koje osporavaju lokalne vlasti.Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocenio je da je ta odluka za manastir veoma važna, a za Prištinu teška, ali neophodna.

Premijer u Prištini Aljbin Kurti indirektno je saopštio na sednici Vlade da je odluka o uknjiženju zemljišta manastiru povezana za nastojanjima Prištine da postane članica Saveta Evrope.

"Danas smo rekli Katastarskoj agenciji Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda, dok je ministarka Donika Gervala zatražila od Saveta Evrope usmeno obaveštenje o ovom pitanju. Dvadeset drugog marta je vanredni sastanak tamošnjeg Odbora, sredinom aprila Parlamentarna skupština Saveta Evrope i krajem maja Saveta ministara u Savetu Evrope, koji odlučuje o našem članstvu", rekao je Kurti.

Naveo je da je "iznad svega, potrebna razumna odluka, nažalost ne sasvim pravedna", kako bi se ostvario mnogo veći cilj.

Eskobar: Odluka neophodan korak

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozdravio je odluku privremenih institucija u Prištini da uknjiže imovinu manastira Visoki Dečani i naglasio da je to važan i neophodan korak.

"Želim da napomenem da je današnja odluka za Manastir veoma važna, bila je teška, ali neophodna. Zahvaljujemo institucijama na ovom koraku", rekao je Eskobar posle sastanka sa Vjosom Osmani, prenosi Koha.

Oglasili se iz Eparhije raško-prizrenske

Eparhija raško-prizrenska saopštila je prošle nedelje da ni Eparhiju ni manastir Visoki Dečani niko iz prištinskih institucija nije kontaktirao u vezi sa izvršenjem odluke ustavnog suda u Prištini o vraćanju imovine manastiru.

Tada je podsetila na izjave najviših prištinskih zvaničnika proteklih godina da odluka tog suda o manastirskoj zemlji navodno nije legalno doneta i da ne može biti izvršena, kao i "da o njoj treba da se vodi nekakav dijalog sa Crkvom". 

Oštre kritike iz EU

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode kritikovao je Prištinu zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Dečani, objasnivši da ne može ući u Savet Evrope sve dok ne poštuje odluke suda. I izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola Fon Kramon tvrdila je da ne postoji politička volja Prištine da se sprovede odluka tzv. Ustavnog suda o manastiru Dečani, kao i da postoji čak i suprotstavljanje članovima Saveta Evrope kojem je rečeno da aktuelne prištinske vlasti neće uraditi to.

Podseća se i da je Eparhija nakon konsultacija koje je imala sa pravnim savetnicima i više kontakata sa međunarodnim predstavnicima u Prištini, iznela stav da se oko te odluke tzv. ustavnog suda, koja je obavezujuća i konačna, ne može voditi nikakav dijalog, niti praviti dogovor, jer je to protivno zakonskim principima u svim demokratskim društvima.

Dodaje se i da se Eparhija obraćala i centralnom katastru tzv. Kosova koji ima puno pravo da upiše zemlju, čime bi se automatski ažuriralo katastarsko stanje imovine manastira na opštinskom nivou, budući da je opština Dečani godinama odbijala da izvrši odluku ustavnog suda.

Iz Eparhije navode i da je ustavni sud takođe saopštavao da odluka mora da se sprovede, ali da nije bilo razumevanja niti spremnosti ni lokalnog centralnog katastra da se odluka izvrši, bez ikakvog obrazloženja.

"Naš slučaj je konstantno bio prebacivan sa opštinskog na centralni i sa centralnog na opštinski nivo i na taj način se uporno izbegavalo izvršenje odluke osam godina. Zato očekujemo da kosovske institucije konačno urade svoj deo posla u skladu sa zakonom i upišu našu zemlju u katastar i manastiru izdaju uredan posedovni list u skladu sa sudskom presudom. Smatramo da bi to bio značajan korak za vladavinu prava", dodaju iz Eparhije.

Ističu da je, što se tiče spremnosti za dijalog u cilju unapređenja života i rešavanja praktičnih pitanja, Srpska pravoslavna crkva uvek bila i ostala otvorena za razgovor sa svim ljudima dobre volje, što se na delu pokazivalo svih ovih godina.

(J.N./EURACTIV.rs)