Društvo

PREDSEDNICA MAĐARSKE PODNELA OSTAVKU UŽIVO NA TELEVIZIJI: Skandal potresa zemlju, a Orban i dalje ćuti

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednica Mađarske Katalin Novak podnela je ostavku zbog skandala, a premijer i dalje ćuti.

Izvor: YouTube/ATV Magyarorszag

Predsednica Mađarske Katalin Novak podnela je ostavku uživo na televiziji, nakon što je pomilovala čoveka osuđenog zbog prikrivanja zlostavljanja dece u domu.

Novakova, prva žena koja je ikada bila na čelu Mađarske i bliska saveznica premijera Viktora Orbana, bila je ujedno i najmlađa osoba koja je imala predsedničku poziciju u Mađarskoj, koju je preuzela 2022. godine.

Predsednica Mađarske podnela je ostavku nedelju dana nakon što je objavljeno da je pomilovala čoveka u slučaju zlostavljanja dece u domu. Javnost je izvršila veliki pritisak zbog čega je ostavku podnela uživo, na televiziji.

"Danas je poslednji dan kako vam se obraćam kao predsednica. Pogrešila sam, odobrila sam pomilovanje čoveka verujući da nije izneverio decu koju je nadgledao", rekla je ona.

Čovek kojeg je pomilovala bio je deo grupe od njih 25, a njihova imena otkrivena su prošle nedelje. Endre K. je bio psiholog i zamenik direktora doma za decu u blizini Budimpešte, a osuđen je na tri godine zbog teranja zlostavljane dece da povuku svoje optužbe protiv direktora doma. U skladu sa mađarskim zakonom, njegovo puno ime nije objavljeno, a sada je slobodan čovek.

"On bi sutra mogao da ponovo bude psiholog, a pošto mu ime nije objavljeno, ne postoji način da ga javnost izbegne. Mogao bi da radi sa našom decom", rekao je Andraš Gal, mađarski advokat, za lokalne medije.

Orban se nije direktno izjasnio o ovom skandalu, ali je u četvrtak uveče podneo ustavni amandman u kojem predsedniku oduzima moć pomilovanja za zločine počinjene protiv dece.

(EURACTIV.rs/B.Z.J.)