Društvo

OŠTRA REAKCIJA VARŠAVE NA SNIMAK EVROPSKE KOMISIJE O HOLOKAUSTU: Video uklonjen nakon tvrdnje Poljske da je obmanjujući

Autor Milena Antonijević

Video koji je Evropska komisija objavila povodom Međunarodnog dana sećanja na holokaust izazvao je reakciju u Poljskoj, što je navelo izvršnu vlast EU da ukloni objavu na društvenim mrežama, za koju je Varšava rekla da je obmanjujuća

Izvor: Youtube/Theos FGF - Fishing Gaming Fun/Printscreen

Ono što je izazvalo reakciju bio je deo video snimka u kojem su komesari EU izgovarali imena žrtava Holokausta iz različitih delova Evrope, uključujući i one ubijene u logoru smrti Aušvic-Birkenau koji su 1940. godine osnovale okupacione nemačke vlasti u Osvencimu.

Poljski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog upotrebe fraze „Kamp Aušvic, Poljska" u titlovima video snimka, navodeći da to može pogrešno sugerisati da je nacistički logor bio poljski.

„Kada se govori o nacističkom logoru za istrebljenje u Aušvicu, treba napomenuti da je on osnovan pod nemačkom okupacijom", napisao je ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski (Građanska platforma, EPP) na mreži X (bivši Tviter).

Sikorski je rekao da će informacije objavljene na nalozima Komisije na društvenim mrežama „biti razjašnjene" i izrazio žaljenje što poljski komesar EU Januš Vojčehovski, koji se nije pojavio na snimku, ali se uključio u debatu na društvenim mrežama, nije ranije izneo poljsku poziciju u objavljenom videu. Kontroverzni citat pojavio se čak devet puta u videu.

„Na Dan sećanja na Holokaust, sećamo se da su tokom Drugog svetskog rata nemački koncentracioni logori bili locirani u mnogim evropskim zemljama pod nemačkom okupacijom i da su milioni Jevreja tamo ubijeni", rekao je Jacek Sieviera, šef Biroa za nacionalnu bezbednost, označavajući Predsednicu Evropske komisije, Ursulu fon der Lajen.

Među onima koji su bili najviše ogorčeni video snimkom bili su političari sada opozicione stranke Pravo i pravda (PiS, ECR) koja je vladala Poljskom između 2015. i 2023. godine, a poznata je po tome što je koristila istorijske argumente kada se sukobvljavala sa Berlinom.

"Svi koncentracioni logori izgrađeni su na teritorijama koje je okupirala Nemačka. Nemci su bili nacisti i trebalo bi da se nazivaju „nemačkim nacistima", rekao je bivši zamenik ministra spoljnih poslova Arkadius Mularčik.

Mularčik je bio odgovoran za izveštaj objavljen prošle godine, u kojem je vlada PiS tražila 1,3 biliona evra ratne odštete od Nemačke.

Tokom svoje vladavine, PiS se oštro protivio upotrebi izraza „poljski logori smrti", za koji je rekao da implicira da su Poljaci odgovorni za istrebljenje Jevreja.

Fon der Lajen objavila pojašnjenje 

Kao odgovor na reakciju u Poljskoj, natpisi na snimku su promenjeni i glase „Aušvic, nemački nacistički logor za istrebljenje".

Fon der Lajen je kasnije objavila pojašnjenje na mreži X, rekavši da je odata počast žrtvama nemačkog nacističkog logora za istrebljenje Aušvic i komemoraciji šest miliona Jevreja i svim drugim žrtvama koje su ubili nacisti.

Međutim, nije se direktno osvrnula na debatu koja je izbila u Poljskoj, niti je komentarisala sadržaj snimka.

Nemačka je 1. septembra 1939. napala susednu Poljsku, što je izazvalo Drugi svetski rat.

Od 1940. godine, nacisti su koristili stare austrijske kasarne u Osvjecimu, preimenovane u Aušvic, kao koncentracioni logor i logor smrti za poljske borce otpora.

Godine 1942, obližnji odeljak Birkenau (Bžezinka), sa gasnim komorama i krematorijumima, dodat je kao mesto masovnog istrebljenja.

U vreme kada je oslobođen, procenjuje se da je oko 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja, ubijeno u logoru Aušvic-Birkenauu.

(M.A./EURACTIV.rs)