Društvo

KAKO STVARNO IZGLEDA KUPITI KUĆU NA SELU UZ POMOĆ DRŽAVE? "Presrećna sam, sama ne bih mogla to da ostvarim"

Autor Milena Antonijević

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je poziv za tri programa čiji je cilj unapređenje demografske slike u ruralnim krajevima. Euractiv je istraživao koliko je popularan program kupovine kuća na selu

Izvor: Privatna arhiva/Jelena Ranđelov

Jedan od najzapaženijih programa Ministarstva za brigu o selu je dodela bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Mladi, koji žele da žive i rade na selu, mogu da konkurišu za bespovratnih 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Druga dva konkursa tiču se kupovine minibusa za prevoz seoskog stanovništva - za organizaciju manifestacije "Miholjski susreti sela" i za njih mogu da se prijave lokalne samouprave do 22. februara.

Kako su za Euractiv rekli iz Ministarstva, od kada je pokrenut program dodele sredstava za kupovinu kuće na selu, naseljen je manji grad ili prosečna srpska opština, veličine jedne Ade ili 10 Crnih Trava.

"Samo je 2023. godine oživelo 980 napuštenih seoskih kuća širom Srbije. Ukupno 2.650 od početka programa. Iz njih se opet čuje dečija graja, a oko njih - ponovo seje, sadi i ore. Jer ne samo krov nad glavom, već sreću i šansu za novi početak dobilo je više od 10.000 ljudi, od čega 3.500 mališana", poručuju iz Ministarstva.

Izvor: Privatna arhiva/Jelena Ranđelov

Na čelu Komisije za dodelu sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom je prof. dr Vladan Đokić, rekotor Beogradskog univerziteta, a zamenik koji odobrava zahteve je agroekonomista Milan Prostran.

Oni su prošle godine zasedali osam puta i usrećili gotovo 1.000 porodica.

Čak trećina novih stanovnika sela i vlasnika kuća zamenilo je gradske adrese za seoske.

Prema podacima Ministarstva, pokazalo se da su najmlađi i najhrabriji jer je prosek godina novih vlasnika kuća 29,8 godina.

"Najveća suma koju Ministarstvo odobrava je 1,2 miliona dinara, ali se i dalje pronalaze
kuće i za dva pa i tri puta manje novca. Najjeftinija kuća je kupljena je u selu Torak, u Opštini Žitište, a koštala je 399.000 dinara", kažu nadležni.

Prema njihovim rečima, Vojvođanska sela prednjače po broju novih komšija, naročito u Bačkoj Palanci gde je useljeno čak 145 kuća.

Rekorder je Bačko Petrovo Selo sa 82 doma, ali, bude se i napuštena naselja Knjaževca, Pirota, Dimitrovgrada. Oživeli sokaci sela Željuša, na jugu Srbije, postali su svojevrsni simbol ovog programa, sa 12 useljenih kuća. Čak je u jednoj ulici useljeno sedam kuća", pojašnjavaju za Euractiv u Ministarstvu za brigu o selu. 

Jelena Ranđelov, samohrana majka iz Dimitrovgrada jedna je od onih koja je uz pomoć ovog programa rešila životno pitanje.

Izvor: Privatna arhiva/Jelena Ranđelov

Sada živi u selu Željuša, opština Dimitrovgrad.

Kako je ispričala za Euractiv, ona je pre toga deset godina živela kao podstanar u obližnjem selu Gojin Dol. Kaže da je procedura konkursa jednostavna, a da je dokumentaciju sakupila uz pomoć lokalne samouprave.

"Mnogo sam bila srećna kad su me pozvali i rekli da sam dobila sredstva. Ja to sama ne bih mogla da ostvarim i priuštim deci i sebi. Verovatno bi još uvek bili podstanari", kaže Jelena.

Njena kuća ima 68 kvadrata i pet ari placa. Jelena je zasadila bašticu u kojoj, kako je rekla za Euractiv, ima od svega po malo. Takođe, kupila je kokoške nosilje i to 50 njih i sada ima svoje parče raja na zemlji. 

"Prvo sam razmišljala gde da tražim kuću. Željušu sam izabrala jer je dobar put, malo je jače selo, što bi se reklo. Kad sam ja dobila kuću, još sedam porodica je u mojoj ulici useljeno uz pomoć ovog programa. Ulica je sada puna dece, najmlađa devojčica ima dve ipo godine. Prelepo nam je, morate da nas posetite. Prošle godine nas je posetio i ministar Krkobabić lično, nas i naše komšije", kaže Jelena za naš portal.

Jonelia Cera i Kristian Erdei iz Vršca, već dve godine žive u kući u selu Veliko Središte, koju su kupili pomoću bespovratnih sredstava ministarstva.

Izvor: Privatna arhiva/Jonelia Cera

Jonelia za Euractiv kaže da su ona i suprug rešili da konkurišu za sredstva za kupovinu kuće jer su živeli u Vršcu kao podstanari. 

Kako nam je kazala, nije bilo komplikovano prikupiti dokumentaciju. Njih dvoje su prvo potražili selo i kuću, a kad su pronašli onu koja im se najviše dopala, pratili su dalje instrukcije i prikupljali potrebnu "papirologiju".

Izvor: Privatna arhiva/Jonelia Cera

"Naše selo je udaljeno dvadesetak minuta od Vršca, kuća ima prednji i zadnji deo. Prednji smo sredili, a ovaj drugi ćemo sređivati polako, prema mogućnostima. Posejali smo baštu za naše potrebe, a imamo i stoku. Zadovoljni smo jer smo rešili životno pitanje", rekla nam je Jonelia.

Izvor: Privatna arhiva/Jonelia Cera

Ovogodišnji javni konkurs za dodelu bepovratnih sredstava, u maksimalnom iznosu od 1,2 miliona dinara je raspisan 22. januara i već mogu da se šalju prijave.

Pravo imaju mlađi od 45 godina. Sami pronalaze kuću u selu koje odaberu a zatim se obraćaju lokalnoj samoupravi na kojoj se kuća nalazi. Sa njihovim službenicima završavaju papirologiju. Prijava traje do 1. novembra, odnosno do utroška sredstava.

Prema najavama resornog ministra Krkobabića, ove godine se očekuje rekordan broj useljenih kuća - 3.000.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(M.A./EURACTIV.rs)