Društvo

PROŠLE GODINE U CRNOJ GORI 116 SAMOUBISTAVA: Za pet godina 562 osobe sebi oduzele život

Autor Milena Antonijević

Prema pisanju RTCG, uprava crnogorske policije, zaključno sa 31. decembrom 2023, registrovala je 116 samoubistava u prošloj godini, čime se učvršćuje zabrinjavajući bilans suicida u Crnoj Gori

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Pretprošle godine registrovano je 126 samoubistava, 2021. godine 111, 2020. 109, a 2019. godine 100. Zbirno, za prethodnih pet godina 562 osobe su sebi oduzele život u Crnoj Gori.

Iz uprave policije kažu da šire gledano, Crna Gora po podacima Svetske zdravstvene organizacije u poslednjoj deceniji prednjači po broju registrovanih samoubistava u odnosu na broj stanovnika.

"Uzroci ili pokretači su različiti, ali uglavnom je reč o teškim zdravstvenim stanjima, socio - ekonomskim problemima, traumatičnim iskustvima, nesređenim porodičnim odnosima, i tako dalje. Iako na prvi pogled svako samoubistvo izgleda kao lični čin, uništavajući vlastiti život, osoba koja je sebi oduzima život dovodi u pitanje temeljnu vrednost društva - ljudski život koji nije nadoknadiv, što ovu pojavu čini ozbiljnim društvenim problemom", stoji u saopštenju Uprave policije.

Kako se navodi, u slučajevima suicida Uprava policije može samo da beleži statistiku, jer dolazi na svršen čin, odnosno najčešće posledično reaguje kroz preduzimanje uviđajnih i drugih procesnih radnji, uz učešće veštaka medicinske struke kada se konstatuje način i uzrok smrti koja je nastupila.

U saopštenju stoji i da Crna Gora nema nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida niti nacionalno telo koje bi sihronizovano preduzimalo korake u borbi protiv uzročnika suicida.

"Ove brojke upozoravaju da pojedinačni napori organa iz različitih nadležnosti ne mogu uticati na ključno, a to je prevencija mogućih uzročnika suicida. U tom smislu, Uprava policije poziva sve aktere, a prevashodno donosioce odluka na najvišem državnom nivou, da prepoznaju ovaj fenomen kako bi kroz multisektorsku saradnju i razvijenu inkluziju, uz učešće svih stručnih službi, nevladinog i medijskog sektora, kao i šire zajednice, sa posebnom pažnjom pristupili adresiranju ovog društvenog problema, koji sada možemo samo konstatovati i kroz ove alarmantne brojke informisati javnost", zaključuju u saopštenju.

(M.A./EURACTIV.rs)