Društvo

ODLOŽENO UVOĐENJE DOZVOLA ZA PUTOVANJA U ZEMLJE EVROPSKE UNIJE: ETIAS "na čekanju", šta to znači za putnike iz Srbije?

Iako se tokom cele prošle godine najavljivalo da će svi morati imati ETIAS dozvole od 1. januara, novi datum pruža još oko godinu i po slobodnog putovanja po Evropi bez dodatnih administrativnih obaveza

Izvor: Foto: EURACTIV/J.N.

Evropska unija privremeno je odustala od uvođenja ETIAS putnih dozvola, pomerivši rok za sredinu 2025. godine. Iako se tokom cele prošle godine najavljivalo da će svi morati imati ove dozvole od 1. januara, novi datum pruža još oko godinu i po slobodnog putovanja po zemljama Evropske unije bez dodatnih administrativnih obaveza.

Od sredine 2025. godine, oko 1,4 milijarde ljudi iz preko 60 zemalja, koji inače mogu ulaziti bez vize, biće obavezni da pribave dozvolu za putovanje kako bi posetili 30 evropskih zemalja u svrhu kraćeg boravka.

Ova odluka predstavlja značajan preokret u pravilima putovanja, postavljajući dodatne zahteve za ulazak u određene evropske destinacije. Sadašnji odlaganje pruža putnicima iz Srbije dodatno vreme za pripremu, ali donosi i novi izazov za globalne putnike koji će se suočiti s promenama u pristupu evropskim destinacijama od sredine 2025. godine.

Šta je ETIAS?

ETIAS putna dozvola, uslov je za ulazak za državljane bez vize i povezana je sa putničkim pasošem. Važi do tri godine ili do isteka pasoša, šta god nastupi pre. Ako dobijete novi pasoš, potrebno je da dobijete novu ETIAS dozvolu za putovanje. 

ETIAS nije vezan samo za Evropu

Mnoge američke države naplaćuju "takse za smeštaj", plus mnogi američki hoteli dodaju i "naknadu za odmaralište", koja čak ni ne ide zajednici. Porezi su takođe standardni na Karibima, gde se obično dodaju hotelskim naknadama. Postoji ulazna taksa za turiste koji dolaze na Novi Zeland i taksa za odlazak za turiste koji odlaze iz Japana.

Prijava za ETIAS naplaćivaće se sedam evra, a za maloletna lica i osobe starije od sedamdeset godina biće besplatna. Sistem je urađen tako da veliki broj zahteva obrađuje istovremeno i automatski uz korišćenje elektronskih baza podataka.

Zahteve će sistem obrađivati na osnovu tri kriterijuma, proveravaće se da li se identitet podnosioca poklapa sa pasošem, potom da li se podaci u pasošu poklapaju sa ostalim podacima i da li je pasoš ispravan, kao i da li se odgovori na osnovna pitanja poklapaju sa podacima u bazi podataka Evropske unije.

ETIAS neće zahtevati podatke o vakcinaciji ili hospitalizaciji zbog virusa Covid-19. Putna dozvola ne mora biti overena nakon odobrenja.

Kada sistem ustanovi da podaci odgovaraju kriterijumima, izdaje se odobrenje koje važi tri godine i tokom tog perioda broj putovanja u zemlje EU nije ograničen.

Sa ETIAS dozvolom, makedonski državljani će moći da borave u EU najviše 90 dana u periodu od šest meseci.

Za razliku od sadašnjeg modela, gde građani Makedonije i drugih balkanskih zemalja, osim Kosova, uglavnom mogu slobodno da prelaze granice članica EU, po ETIAS modelu će morati da čekaju odgovor zemlje u koju žele da putuju, a koji može biti i negativan.

Primena ovog sistema odlagana je nekoliko puta , a konačna primena realizovaće se, kako iz Brisela poručuju, iz bezbednosnih razloga zbog povećane stope terorizma i kriminalnih aktivnosti i ne predstavlja nikakvo ograničavanje stanovnika Balkana.

Države koje podležu ETIAS sistemu

Srbija, Albanija, Antiga i Barbuda, Argentina, Australija, Bahami, Barbados, BiH, Brazil, Bruneji, Kanada, Čile, Kolumbija, Kosta Rika, Dominikana, El Salvador, Gruzija, Grenada, Gvatemala, Honduras, Hong Kong, Izrael, Japan, Kiribati, Makao, Malezija, Maršalova ostrva, Mauricijus, Meksiko, Mikronezija, Moldavija, Crna Gora, Novi Zeland, Nikaragva, Severna Makedonija, Palau, Panama, Paragvaj, Peru, Set Kitis i Nevis, Sent Lusija, Sent Vinsent i Grenadini, Samoa, Sejšeli, Singapur, Solomonska ostrva, Južna Koreja, Tajvan, Timor Leste, Tonga, Trinidad i Tobago, Tuvalu, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Urugvaj i Venecuela.

(J.N./EURACTIV.rs)