Društvo

OD POČETKA RATA U GAZI UBIJENO VIŠE OD 70 NOVINARA I MEDIJSKIH RADNIKA: IFJ poručuje: "Nijedna priča nije vredna života"

Autor Milena Antonijević

Od početka rata u Gazi ubijeno je najmanje 73 novinara i medijskih radnika, nekoliko ih je ranjeno, a drugi se vode kao nestali.

Izvor: YouTube/printscreen/The Telegraph

Međunarodna federacija novinara (IFJ) blisko sarađuje sa svojom filijalom, Palestinskim novinarskim sindikatom (PJS) na verifikaciji informacija u realnom vremenu, objavljeno je na sajtu "safejounalists.net".

Do 18. decembra IFJ je dokumentovao ubistva 66 palestinskih novinara i medijskih radnika, 4 iz Izraela i 3 iz Libana.

IFJ apeluje na novinare na terenu da preduzmu mere predostrožnosti, nose profesionalnu bezbednosnu opremu i da ne putuju, jer, kako kažu, nijedna priča nije vredna života novinara.

IFJ i njene podružnice širom sveta pozvale su 13. oktobra Unesko da učini sve što može da zaštiti novinare i zahteva od zaraćenih strana da deeskaliraju nasilje.

Osim toga, borba protiv dezinformacija je jedan od stubova Globalne etičke povelje za novinare IFJ-a, a njegove odredbe moraju biti u srži profesionalnih principa novinara. Jer kako ističu, biti dobro informisan je jedno od prvih prava građanina.

(M.A./EURACTIV.rs)