Društvo

GODINA EKSTREMA ZA KINESKU PRESTONICU: Nakon vrelog leta, Peking okovala hladnoća kakvu nisu doživeli od početka merenja

Peking je zabeležio najduži talas hladnoće od 1951. godine, od kada se meri, nakon čega su oštre temperature i snežne padavine u kineskoj prestonici i šire krenule da popuštaju.

Izvor: YouTube/TRT World/Screenshot

Temperatura zabeležena na meteorološkoj stanici Nanjiao u Pekingu, Kina, porasla je na iznad nule stepeni Celzijusa u nedelju popodne, prvi put za nekoliko dana, javio je državni medij Peking Dejli. Temperature su padale na ispod minus deset stepeni.

"Nakon što je 11. decembra temperature pala na ispod nula stepeni, ispod te granice je više od 300 sati", piše Peking Daili.

Snažan talas hladnoće zahvatio je veći deo Kine ovog meseca, gurnuvši kapacitet grejanja nekih gradova na severu Kine do krajnjih granica.

Kineska centralna provincija Henan doživela je višestruke sistemske kvarove. U sličnim situacijama bile su i ostale provincije i gradovi, a u mnogima je nestajalo struje i grejanja. Dva druga grada u pomenutoj provinciji, Puiang i Pingdingshan, prekinula su grejanje za većinu vladinih zgrada i državnih preduzeća od petka kako bi "dali prioritet ograničenim resursima grejanja za bolnice, škole i stambene zgrade", navodi se u izjavama vlada dva grada.

Hladno vreme u glavnom gradu Pekingu izazvalo je probleme sa gradskim metro sistemom.

Stotine putnika, od kojih desetine sa prelomima, poslato je u bolnicu u Pekingu ranije ovog meseca nakon što su se dva voza sudarila na prometnoj liniji metroa tokom snežnih uslova, saopštila je gradska saobraćajna uprava.

Ova godina je bila godina ekstrema za kineski glavni grad, pošto su pre šest meseci građani Pekinga iskusili najtopliji junski dan i temperaturu veću od 40 stepeni, navodi BBC.

(JA/EURACTIV.rs)