Društvo

POČELA JE DEPOLITIZACIJA MEDIJA: Nova vlada Poljske preskla, Tusk gasi javnu televiziju

Jedan javni emiter u Poljskoj je ugašen, a rukovdstvo državnog emitera TVP i Poljskog radija smenjeno je u sredu u svetlu cilja nove vlade da depolitizuje javne medije, koje je prethodna vlada navodno duboko kontrolisala.

Izvor: YouTube/BBC News/Screenshot

Nova vladajuća koalicija u Poljskoj, koju predvodi premijer Donald Tusk, obećala je biračima da će pretvoriti državne medije u platforme za "pouzdane informacije". Oni su obećali da će stvoriti medije koji imaju uravnoteženiji pristup.

Poljski parlament podržao je u utorak uveče (19. decembrar) rezoluciju kojom se poziva na nezavisnost, objektivnost i pluralizam javnih televizija i radija.

Sledećeg dana, novi ministar kulture Bartlomijej Sjenkijevič smenio je čelnike državnog emitera TVP i Poljskog radija i zamenio ih novim.

Nakon smene rukovodstva TVP-a, nekoliko minuta pre podneva u sredu, ugašeni su glavni TVP kanali. Zatim je emitovanje nastavljeno, ali su sve informativne emisije tog dana zamenjene reprizama serija.

Tokom svoje osmogodišnje vladavine, prethodna vlada stranke Prava i pravde (PiS, ECR) uspela je da promeni zakone kako bi dramatično poboljšala kontrolu vladajuće većine nad javnim medijima.

Propagandna mašina

Kao rezultat promena, TVP je postao ono za šta se široko verovalo da je propagandna mašina za vladu PiS-a, redovno ismevajući opoziciju i optužujući je da deluje protiv poljskih interesa i podržava politiku vlade.

Bivši premijer PiS-a Mateuš Moravjecki osudio je "nezakonite radnje" nove vlade, nazvavši to "prvim korakom ka diktaturi", dok je predsednik Andžej Duda, nekada član PiS-a, optužio Tuskov tabor za "kršenje ustavnih principa i zakona".

Duda je pozvao Tuska i njegov kabinet da "poštuju poljski pravni poredak", istovremeno upozorivši predsednika parlamenta Šimona Holovniju da sve promene u državnim medijima moraju biti u skladu sa zakonom.

Regulator za medije pod kontrolom PiS-a, Nacionalni savet za radiodifuziju (KRRiT), složio se sa Moravjeckim da su koraci Tuskovog kabineta nezakoniti. Rekao je da je to "čin bezakonja i podseća na najgora vremena vanrednog stanja", uvedenog u Poljskoj tokom komunističke vladavine 1981.

Političari PiS-a su čitave prethodne noći protestovali protiv promena u sedištu TVP-a, a pridružio im se i lider stranke Jaroslav Kačinjski. Protest je nastavljen tokom dana, pripadnici PiS-a su zauzeli zgradu, a policija je intervenisala.

"Čista voda" umesto propagande

U 19:30, umesto glavne informativne emisije Novosti, gledaoci su videli izjavu Mareka Čiža, novoimenovanog direktora programa.

"Nijedan državljanin Poljske koji finansira rad javne televizije nema obavezu da sluša bilo čiju propagandu, (ali) nema pravo da zahteva pouzdane, profesionalne i poštene informacije", rekao je on.

On je najavio da će emisija Novosti od četvrtka prikazati objektivnu "sliku sveta i dana".

"Umesto propagandne supe, želimo da vam ponudimo čistu vodu", obećao je on.

Promene u medijima teoretski može da blokira predsednik, koji ima pravo veta na predloge zakona.

(JA/EURACTIV.rs)