Društvo

Boriša Simanić podržao mlade na humanitarnom turniru

Autor SOS Dečija sela Izvor Promo

U subotu 2. decembra održan je humanitarni turnir u basketu, pod nazivom “Aj ti za 3” u organizaciji SOS Dečija sela Srbija i kompanije Comtrade.

Izvor: Promo/Nikola Tomić

Turnir je podržalo 16 kompanija koji su učestvovanjem dali doprinos razvoju programa humanitarne organizacije SOS Dečija sela Srbija koja skoro 20 godina u Srbiji pruža podršku deci, mladima i porodicama u riziku.

U revijalnom delu takmičenja, na teren su izašli mladi, učesnici aktivnosti u Centru “Jaki mladi” koji je jedan od programa SOS Dečija sela Srbija i, zajedno sa predstavnicima kompanija, zaigrali basket.

Izvor: Promo/Nikola Tomić

Takmičare, ali i publiku u sali, posebno je oduševio gost iznenađenja – naš proslavljeni košarkaš Boriša Simanić, koga je publika pozdravila ovacijama. Boriša je, tradicionalnim sportskim pozdravom “baci pet”, pozdravljao mlade dok su izlazili na teren, a zatim im rekao zbog čega je važno da ne odustaju i u čemu on pronalazi motivaciju. Dodatno, istakao je zašto misli da je važno da sportisti podrže humanitarne akcije:

- Mislim da je važno da kroz ovakve organizacije podstaknemo mlade da izađu iz kuće i da se bave sportom i moja poruka je da daju sve od sebe i da se trude, a trud će se isplatiti. Moje kolege iz reprezentacije i ja pružamo veliku podršku humanitarnim akcijama, jer deca kroz naš primer vide koliko je značajno baviti se sportomizjavio je Simanić.
Nakon revijalnog dela, Simanić se fotografisao sa najmlađima sa kojima je razmenio nekoliko dobacivanja loptom i šutirao na koš što je mališane posebno obradovalo.

Direktorka odeljenja za prikupljanje sredstava i komunikacije u organizaciji SOS Dečija sela Srbija, Ivana Ignjatov, istakla je koliko podrška partnera doprinosi realizaciji humanitarnih akcija:

- Iako nekad tako ne izgleda postoji mnogo načina da se pomogne. Potrebno je da budemo kreativni, ponekad i hrabri i da imamo partnere kao što je Comtrade da nas u tome podrži. Sport je nešto što povezuje ljude. Bila je dovoljna samo jedna dobra ideja da okupi kompanije i njihove zaposlene na ovom humanitarnom događaju - izjavila je ona.

Izvor: Promo/Nikola Tomić

 Turnir je simbolično nazvan "Aj ti za 3" jer trojka podrazumeva najveći pogodak u ovom sportu, a kako kaže, za njih je ta trojka još važnija, a nju čine deca, mladi i porodice u riziku koje organizacija "SOS Dečija sela Srbija" podržava i zbog kojih i postoji skoro već dvadeset godina:

- U SOS Dečijem selu u Kraljevu odraslo je 167 dece i mladih bez roditeljskog staranja. Kroz naše programe - "Jačanje porodice" pomogli smo više od 1.100 porodica i preko 2.400 dece i mladih u devet opština u Srbiji. U Centru “Jaki mladi” podržali smo više od 700 mladih koji su odrastali u domu ili hraniteljstvu da se lakše zaposle ili završe dodatne kurseve. Kroz razne programe urgentne pomoći tokom ovih 20 godina pomogli smo više od 116.000 dece, mladih i odraslih koji su bili pogođeni elementarnim nepogodama ili izbegličkom krizom. – Izjavila je Ignjatov i dodala da su svi ovi brojevi rezultat poverenja koje pružaju građani i kompanije ovoj organizaciji podržavajući je u njenom humanitarnom radu.

Izvor: Promo/Nikola Tomić

O Centru “Jaki mladi”

U okviru organizacije "SOS dečija sela Srbija" postoji i Centar "Jaki mladi" koji mladima iz osetljivih grupa pomaže da pronađu zaposlenje,dodatno se edukuju i ekonomski osnaže. Od svog osnivanja, 2016. godine, Centar "Jaki mladi" je pomogao više od 700 mladih. Mladi koji su učesnici radionica u Centru, danas su igrali revijalni meč, a Mila Đokić, jedna od predstavnica mladih ukazala je na važnost ovakvih akcija:

- Ovakvi događaji prilično znače mladima zato što smo primećeni i zato što možemo na jedan ovakav način da izađemo u javnost i da pokažemo da smo tu i da smo deo ovog društva. Mi mladi, koji smo imali iskustvo odrastanja u domu ili hraniteljstvu dosta radimo na sebi i trudimo se, a ovakvi događaji su naš vetar u leđa – izjavila je.
Osim turnira u basketu, "Jaki mladi" organizovali su radionicu u okviru koje su mladi mogli da se upoznaju sa radom kompanija koje su podržale ovu akciju i da njihovim predstavnicima postave pitanja kako bi se dodatno edukovali o situaciji na tržištu rada i prilikama za zaposlenje ili praksu u samim kompanijama.

Tagovi