Društvo

SRBIJA OPET IZABRANA ZA ČLANICU IZVRŠNOG SAVETA UNESKA: Kako će ovaj potez uticati na ambicije Prištine za priznanjem?

Reizbor Srbije jasan je signal Prištini da nema podršku ni za kakve jednostrane poteze u zahtevima za članstvo u Unesku

Izvor: MONDO/Nataša Petrović

Srbija je ponovo izabrana za članicu Izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), dobivši 137 glasa, navedeno je na sajtu te organizacije, uz objašnjenje da se naša zemlja izborila za mesto lidera u grupi pored Albanije, Slovačke i Češke.

Tamara Rastovac Sijamašvili, ambasadorka pri Unesku, kaže da je treći uzastopni izbor Srbije za člana Izvršnog saveta jasan signal Prištini da nema podršku ni za kakve jednostrane poteze u zahtevima za članstvo u toj organizaciji.

"Treći uzastopni izbor pokazatelj je ugleda naše zemlje i konstruktivnog pristupa u kom se instistira na kompromisu, dijalogu, inkluzivnosti", rekla je Tamara Rastovac Siamašvili za RTS.

Dodaje da je reizbor Srbije jasan signal Prištini da nema podršku ni za kakve jednostrane poteze u zahtevima za članstvo u Unesku.

"Bilo kakav zahtev za članstvo u organizaciji bi trebalo da ide preko izvršnog saveta, gde će Srbija biti član. Drugo, način na koji smo izabrani je pokazatelj podrške koju imamo među članstvom, što će biti jasan signal i Prištini. Uvek je naravno bolje biti unutar nekog tela, a ne van, jer imate pristup informacijama i širi manevarski prostor za lobiranje, a mi imamo mnoge prijatelje u Unesku", istakla je Tamara Rastovac Sijamašvili.

Srbija dobila pohvale od svih članica

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prilikom govora na 42. zasedanju Generalne konferencije te organizacije u Parizu, početkom novembra, istakao je da su Srbiju pohvalile sve članice za "uravnotežen i uspešan način rukovođenja Izvršnim savetom u izazovnim i turbulentnim vremenima, kada je teško postići bilo kakav dogovor u nekoj multilateralnoj organizaciji".

Na marginama 42. Generalne konferencije Uneska u Parizu, Dačić se sastao sa generalnom direktorkom Unesko Odri Azule, sa kojom je razgovarao o očuvanju kulturne baštine Srbije i produbljivanju saradnje sa ovom organizacijom.

Azule je istakla da naša saradnja sa Uneskom ide uzlaznom putanjom i ocenila je da je uloga Srbije bila veoma važna i pozitivna, s obzirom na to da se naše predsedavanje "odvijalo u nelakim okolnostima, uz otežano postizanje konsenzusa oko svih pitanja, posebno od izbijanja rata u Ukrajini".

Pohvalila je rad stalne predstavnice Republike Srbije pri Unesku Tamare Rastovac Siamašvili kao predsedavajuće Izvršnom savetu i zahvalila na uspešnoj saradnji, navedeno je u saopštenju MSP-a.

(EURACTIV.rs)