Društvo

STIGLA PRVA PORUKA SRPSKOG AMBER ALERTA: Sistem na snazi od danas, u rad uključeni MUP i država

Poruka koja će u slučaju nestanka stizati sadržaće fotografiju nestalog lica uz neke od osnovnih posataka, kao i gde je poslednji put viđeno

Izvor: Printscreen/MUP

Na telefone mobilnih korisnika počele su da stižu poruke obaveštenja o pokretanju sistema za pronalazak nestalih maloletnih osoba "Pronađi me". Sistem je počeo sa radom danas pre 10 časova a zvanično je znak za puštanje dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Osim mobilnih operatera koji šalju korisnicima poruku, o pokretanju sistema građane će danas obavestiti i JP "Putevi Srbije" na led ekranima, zatim Aerodrom "Nikola Tesla", na autobuskoj stanici...

Kako će izgledati obaveštenja u slučaju nestanka deteta?

Poruka koja će, u slučaju nestanka stizati, sadržaće fotografiju nestalog lica uz neke od osnovnih posataka, kao i gde je poslednji put viđeno (što bi eventualno olakšalo građanima zbog orijentacije). 

Izvor: Printscreen/MUP

Što se tiče obaveze medija u ovom sistemu, oni će prekinuti sa emitovanjem svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta, kako bi objavili poruke iste sadržine. Nakon 48 sati mediji više neće imati tu obavezu, jer se smatra da je javnost već obaveštena da je dete nestalo.

- Svi će dobiti SMS poruku. Biće prekinuti i programi u nacionalnim medijima, obaveštenja će biti i na led ekranima na auto-putevima da je pokrenut sistem, na Aerodromu "Nikola Tesla", a i na autobuskoj stanici u Beogradu biće ista informacija - objasnio je ranije Igor Jurić kako će izgledati procedura.

Kada će se sistem aktivirati?

Za pokretanje Sistema utvrđena su pravila te se isti neće pokretati sa svakim prijavljenim nestankom. O tome će računa voditi policija, osim u nekoliko slučajeva kada će se automatski aktivirati – za decu za koju se proceni da su u životnoj opasnosti, one sa invaliditetom (do 18 godina) i za mlađe od 7.

Dozvolu za pokretanje izdao predsednik

Dozvolu za puštanje u rad ovog sistema danas je izdao predsednik Vučić, nakon potpisivanja sporazuma između resorsnih ministarstava. Osim toga, javnosti je prezentovano kako će izgledati i funkcionisati alarmni sistem kada neko dete u Srbiji nestane.

"Pravi karakter jednog društva najbolje se oslikava se u tome kako se to društvo ophodi prema svojoj deci", citirao je predsednik Srbije velikog Nelsona Mendelu.

"Ko, ako ne deca, može biti važniji za naše društvo. Niko. Ukupan broj raspisanih objava za nestalim maloletnim licima u prethodne dve godine je bio 3889 od čega je 3859 obustavljeno. 30 osoba u dve godine nije obustavljeno. Tih 30 osoba nisu 0,8 posto, ostatak od onih 99,2% koji su pronađeni, to je tridesetoro dece - rekao je on između ostalog.

Predsednik je dodao da ako ovaj sistem pomogne da samo jedno dete u naredne dve godine od nekih 30 pronađemo, sav angažman MUP-a, Vlade, države, sve pare koliko košta sistem, bilo šta isplatile su se dvostruko.

Potpisani sporazumi između resornih ministarstava

Sporazumi su potpisani između resornih ministarstva, MUP-a i informisanja i telekomunikacija. Sporazume su potpisali ministri Bratislav Gašić i Mihailo Jovanović. Ministar Gašić potpisao je sporazum i sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem. Gašić je potpisao sporazum i sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lavom Pajkićem. Oni će udruženim snagama delovati i reagovati u slučaju nestanka deteta.

Dokazana efikasnost sistema

Kako je Igor Jurić objasnio u ranijem intervju za , , iskustvo drugih zemalja, u kojima se ovaj sistem primenjuje dokazalo je efikasnost u brzom pronalaženju nestale dece.

"Veoma je važno da se jasno zna uloga svih nas, celog društva, kako funkcioniše sistem, kako reagovati i šta činiti kada se on pokrene. Ova ideja je čista, humana i u bilo kom pravcu i smislu teorije zavere mogu se tumačiti kao neznanje i širenje dezinformacija koji ne doprinose jednom zrelom društvu u čijem fokusu su životi dece", rekao je on za naš portal.

(EURACTIV.rs)