Društvo

U SRBIJI POČINJE SA RADOM AMBER ALERT SISTEM: Odvijaće se po određenim pravilima i fazama, ovo su svi detalji

Kampanja uvođenja Amber alert sistema, brzog obaveštavanja javnosti u slučajevima nestanka dece, naišla je na veliko interesovanje javnosti u Srbiji

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović


Od danas u Srbiji počinje implementacija Amber alert sistema "Pronađi me", a ova dugo najavljivana pomoć u pronalaženju nestale dece od drugih će se razlikovati po tome što se u Srbiji dugo radilo na prilagođavanju našim uslovima unapređivanju problema koje su druge zemlje imale.

Kampanja uvođenja Amber alert sistema, brzog obaveštavanja javnosti u slučajevima nestanka dece, naišla je na veliko interesovanje javnosti u Srbiji,o čemu je EURACTIV pisao.

Za pokretanje Sistema utvrđena su pravila te se isti neće pokretati sa svakim prijavljenim nestankom. O tome će računa voditi policija, osim u nekoliko slučajeva kada će se automatski aktivirati – za decu za koju se proceni da su u životnoj opasnosti, one sa invaliditetom (do 18 godina) i za mlađe od 7.

"Kada govorimo o pronalascima nestale dece, ključna je brza potraga i uključivanje javnosti u potragu. To do sada nije bio slučaj i zbog toga je ovaj sistem veoma značajan. On podrazumeva da će se u samu potragu za nestalom decom, osim policije, koja će nastaviti svoje redovne procedure, kako je i do sada radila, uključiti i šira zajednica", rekao je Igor Jurić, osnivač fondacije Tijana Jurić.

Tačno utvrđena pravila i faze

Sistem funckioniše tako da kada se nečiji nestanak prijavi policiji, ona radi procenu prilikom koje se gledaju koji kriterijumi moraju biti ispunjeni da bi se “alarm” pokrenuo. Pokretanje Sistema dalje se odvija u nekoliko faza.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Najpre mediji prekidaju emitovanje redovnog programa u prvih osam sati na 30 minuta i to da bi se objavila fotografija deteta uz neke od osnovnih posataka, kao i gde je poslednji put viđeno. 

Pored medija, ulogu u ovom sistemu preuzimaju i mobilni operateri koji će svojim korisnicima slati poruke slične sadržine – fotografiju i osnovne informacije o nestalom detetu, uz link sajta Ministarstva unutrašnjih poslova. Osim na ovim kanalima, poruku će emitovati "Putevi Srbije", aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice.

U drugoj fazi uključuju se dodatni činioci kako bi se informacije o nestalom detetu što brže proširile – tržni centri, pumpe, banke, društvene mreže…

Iako je među delom javnosti postojala bojazan o mogućoj zloupotrebi ličnih podataka, samim sistemom će rukovoditi MUP, i samim podacima pristup neće imati nijedna organizacija ili bilo ko ko bi eventualno mogao da ih zloupotrebi.

Dokazana efikasnost sistema

Kako je Igor Jurić objasnio u ranijem intervju za EURACTIV, iskustvo drugih zemalja, u kojima se ovaj sistem primenjuje dokazalo je efikasnost u brzom pronalaženju nestale dece.

"Veoma je važno da se jasno zna uloga svih nas, celog društva, kako funkcioniše sistem, kako reagovati i šta činiti kada se on pokrene. Ova ideja je čista, humana i u bilo kom pravcu i smislu teorije zavere mogu se tumačiti kao neznanje i širenje dezinformacija koji ne doprinose jednom zrelom društvu u čijem fokusu su životi dece", rekao je on za naš portal.

(EURACTIV.rs)