Društvo

ŠTA SE DEŠAVA SA SRPSKIM DRŽAVLJANIMA U IZRAELU NAKON OBUSTAVE LETOVA ER SRBIJE? Ostaju alternativne opcije evakuacije

Ranije u toku dana oglasio se i počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić i rekao da je 55 srpskih državljana, prema poslednjim informacijama, izrazilo jasnu želju da se evakuiše iz Izraela, usled ratnih sukoba

Izvor: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Počev od danas, usled sve složenije bezbednosne situacije u Izraelu, Er Srbija je primorana da privremeno obustavi saobraćaj između Beograda i Tel Aviva, saopštila je naša aviokompanija.

Kako ističu, sledeći let planiran za nedelju, 22. oktobar 2023. godine, neće biti obavljen, kao ni svi ostali letovi do kraja novembra, a prodaja karata Er Srbije na toj liniji privremeno je obustavljena. Svi putnici koji imaju kupljene karte za letove do kraja novembra treba da se jave Er Srbiji i imaće pravo na punu refundaciju.

"Er Srbija nastavlja da pažljivo prati informacije u vezi sa aerodromom "Ben Gurion" u Tel Avivu i u kontaktu je sa svim nadležnim službama i organima. O ponovnom uspostavljanju letova kada se za to steknu uslovi, srpska nacionalna avio-kompanija će odmah obavestiti javnost. Bezbednost putnika i članova posade najvažniji je prioritet za Er Srbiju", pišu iz kompanije.

Ranije u toku dana oglasio se i počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić i rekao da je 55 srpskih državljana, prema poslednjim informacijama, izrazilo jasnu želju da se evakuiše iz Izraela, usled ratnih sukoba.

"Trenutno je nešto veća bojazan kod naših ljudi koji žele da se evakuišu naročito nakon vesti o mogućem privremenom obustalvjanju letova", rekao je on.

Oni se sada, kaže, više raspituju kod ambasada i konzulata o alternativnim mogućnostima evakuacije iz Izraela.

Nakon eskalacije dugogodišnjeg sukoba između Izraela i Palestine, Vlada Srbije u saradnji sa konzulatom, ambasadama i Er Srbijom organizovala je evakuaciju srpskih državljana koji su se našli zarobljeni u ratnom području. Nekoliko letova je evakuisalo naše državljane, a avioni Er Srbije su poletali i kada je aerodrom u Tel Avivu u jednom trenutku granatiran.

(EURACTIV.rs)