Društvo

UBICA ŠVEDSKIH NAVIJAČA UPUCAN U AKCIJI POLICIJE: Nelegalno boravio u zemlji, već prijavljivan kao radikalni džihadista

Autor Milena Antonijević

Osumnjičeni za napad upucan je jutros tokom policijske intervencije u Šarbeku. Ovo je potvrđeno urednicima Nieuvsblada. Abdeslam Lasued je upucan iz vatrenog oružja u kafiću u blizini zgrade u kojoj je u ponedeljak uveče izvršen pretres

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Čovek u fluorescentnoj narandžastoj jakni koji je u ponedeljak uveče u Briselu ubio dvojicu švedskih navijača i jednu osobu ranio je  Abdesalem Lasued star 45 godina iz Šerbeka, poreklom Tunižanin. On je preuzeo odgovornost za napad u ime terorističke organizacije Islamska država.

Policija je u ponedeljak kasno uveče pretražila kuću u Šarbeku, ali muškarac nije pronađen tada već jutros, i to u blizini zgrade, i tom prilikom je upucan.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

 Policiji je poznat po trgovini ljudima, ilegalnom boravku i ugrožavanju bezbednosti države.

Belgijski premijer je rekao da je napadač neregularno boravio u Belgiji. Kako je rekao, 2019. godine je odbijen mu je zahtev za azil, ali je napustio opštinu na kojoj je živeo, te mu nalog da napusti zemlju nikad nije uručen.

Godine 2016. jedna strana služba ga je prijavila kao osobu radikalizovanog profila, spremnog da se bori u zoni sukoba za džihad, ali to je tada bilo samo deo desetina dnevnih izveštaja ovog tipa, objasnio je ministar pravde Vinsent Van Kuikenborn.

Na snimku na kome je napadač preuzeo odgovornost za zločin, između ostalog, kaže da je upucao tri osobe švedske nacionalnosti.

"U toj izjavi on je kazao da je ubijeni Šveđanin bio motiv za napad. U ovom trenutku nemamo dokaza o mogućoj vezi ovog ubistva sa izraelsko-palestinskim ratom. Na osnovu činjenica i njegove tvrdnje, hitno su uvedene bezbednosne mere kako bi se zaštitili švedski navijači. Trenutno je na snazi treći stepen pretnje na nivou cele zemlje, osim za Brisel gde je nivo četiri", rekao je portparol državnog tužioca Erik Van Dajs i savetovao građanima da ostanu kod kuće dok pretnja ne bude otklonjena.

Inače, oko ponoći evakuisano je oko 35.000 navijača, koji su ostali zarobljeni na stadionu "Kralj Boduen" u Briselu, nakon što je prekinuta utakmica između Belgije i Švedske u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Nivo uzbune u Belgiji nije bio tako visok još od terorističkog napada u metro stranici i na aerodromu u Briselu 2016. godine u kojem su stradale 32 osobe.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Kraljevska porodica Belgije saopštila je da je šokirana pucnjavom u Briselu, dok je švedski ministar pravde Gunar Stromer rekao je da je švedska vlada primila "strašne vesti iz Brisela" i da je u direktnom kontaktu sa belgijskim vlastima.

Zvaničnici Evropske unije poručili da je srce Evrope pogođeno nasiljem i da su jedinstveni u borbi protiv terora.

(EURACTIV.rs)