Društvo

IRANSKA AKTIVISTKINJA ZA PRAVA ŽENA DOBILA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR: Ovu vest Narges Mohamadi dočekuje u zatvoru

Autor Milena Antonijević

Narges Mohamadi iranska aktivistkinja i zamenica šefa Centra za branioce ljudskih prava, dobila je nekoliko zatvorskih kazni od 2011.godine i trenutno se nalazi u ozloglašenom zatvoru Evin zbogširenja propagande.

Izvor: EPA-EFE/MAGALI GIRARDIN

Ove godine Narges Mohamadi je takođe uvršćena na BBC-jevu listu 100 inspirativnih i uticajnih žena iz celog sveta.

Nobelov komitet je istakao da je njena hrabra borba imala ogromnu ličnu cenu.

"Sveukupno, režim ju je hapsio 13 puta, pet puta osudio na ukupno 31 godinu zatvora", rekla je Berit Rajs-Andersen, šef norveškog Nobelovog komiteta u Oslu.

"Narges Mohamadi je još uvek u zatvoru dok ovo govorim", dodala je ona.

Odluka Nobelovog komiteta da svoju nagradu za mir dodeli Narges Mohamadi usledila je nakon više od godinu dana protesta u zemlji predvođenih ženama.

Oni su nastali u septembru 2022. nakon što je dvadesetdvogodišnja Mahsa Amini umrla u pritvoru ozloglašene iranske moralne policije.

Nemiri su se brzo proširili širom zemlje, sa zahtevima u rasponu od više sloboda do rušenja države.

Slike Iranki koje prkosno pale svoje marame i skandiraju "žene, život, sloboda" osvojile su svet.

Moto protesta - "žena, život, sloboda" - na odgovarajući način izražava posvećenost rada Narges Mohamadi, rekla je Berit Rajs-Andersen.

„Ona se bori za žene protiv sistemske diskriminacije i ugnjetavanja. Ona podržava borbu žena da žive pun i dostojanstven život", kazala je ona.

Norveški Nobelov komitet saopštio je da se nada da će Iran osloboditi Narges Mohamadi iz zatvora kako bi ona mogla da prisustvuje ceremoniji dodele nagrade u decembru.

„Ako iranske vlasti donesu ispravnu odluku, oslobodiće je kako bi mogla da bude prisutna da primi ovu čast, čemu se prvenstveno nadamo", istakla je Rajs-Andersen.

(EURACTIV.rs)